Câți bani primesc partidele de la stat. PSD și PNL, sume colosale în ianuarie 2021

Câți bani primesc partidele de la stat. PSD și PNL, sume colosale în ianuarie 2021
Ce subvenții primesc partidele din bugetul de stat

Partidele primesc sume colosale de la stat. PSD-ul deschide lista, cu cea mai mare subvenție acordată de AEP. Deși nu au intrat în Parlament, PMP și PRO România au primit subvenții.

Câți bani primesc partidele de la stat

Cu toate că e pandemie, partidele politice primesc bani de la stat chiar înainte de finalul lunii. Acestea primesc în luna ianuarie peste 19 milioane de lei din bugetul de stat, potrivit unui comunicat AEP.

  • Partidul Social Democrat – 7.640.197 RON
  • Partidul Național Liberal – 6.476.964 RON
  • Uniunea Salvați România – 2.056.942 RON
  • Alianța pentru Unirea Românilor – 1.546.315 RON
  • Partidul Mișcarea Populară – 399.741 RON
  • Partidul Libertate, Unitate și Solidaritate – 1.434.651 RON
  • Partidul PRO România – 288.821 RON.

Subvențiile pentru PRO România și PMP vin ca urmare a alegerilor locale

Pe listă se regăsesc și PMP și PRO România, deși nu se regăsesc în Parlament. Președintele Autorității Electorale Permanente explică faptul că subvențiile pentru acestea două vin ca urmare a alegerilor locale.

”Alegerile parlamentare nu influențează decât pe cuantumul de 75% din subvenția lunară. Pe 25% nu influențează, iar aceste partide, ca urmare a alegerilor generale la termen din 2020 vor primi 4 ani subvenție de la bugetul de stat pentru alegerile locale”, a explicat Constantin-Florin Mituleţu-Buică.

Florin Cîțu, despre subvențiile pentru partidele politice în 2021

La finele lui noiembrie, Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, anunța printr-un mesaj pe pagina de Facebook, că va tăia un procent semnificativ din subvențiile pe care le primesc partidele politice de la stat, începând din 2021. El spunea că și-a asumat și în 2020 o tăiere de 30% din banii partidelor, cu toate că 2020 a fost electoral și că va continua să facă economii utilizând banii partidelor. Potrivit unor date de la AEP, în prima decadă a lunii noiembrie s-au acordat subvenții de aproximativ 23 de milioane de lei pentru partide.

”Lucrez la bugetul pentru 2021 și exact ca în 2020 voi propune economii REALE la bugetul de stat prin: tăierea cu un procent SEMNIFICATIV a subvenției pentru partidele politice și în 2021. În 2020, deși an electoral, am tăiat subvenția pentru partidele politice cu 30%.

Marcel Ciolacu, așa se fac economii substanțiale la bugetul pentru anul viitor. Nu prin pseudo-demisii din Parlamentul României. Va urma…”, scria atunci Florin Cîțu pe Facebook.

La începutul lunii noiembrie, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu spunea că bugetul pentru 2021 trebuie să fie gata până la data de 31 decembrie, iar pentru acest lucru el va lucra și de sărbători.

”O să lucrez la bugetul pentru anul viitor. Cam acestea vor fi Crăciunul și Revelionul meu. Trebuie să îl avem până în 31 decembrie. Va trebui să pregătim bugetul pentru anul viitor”, susținea ministrul la începutul lui noiembrie.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI