Câți bani plătește Ion Țiriac pentru chirie pe terenul unde și-a ridicat aeroport. Suma este neașteptată

Câți bani plătește Ion Țiriac pentru chirie pe terenul unde și-a ridicat aeroport. Suma este neașteptată
Ce chirie plătește Ion Țiriac statului pentru terenul unde a ridicat un aeroport

Ion Țiriac este unul dintre cel mai bogați români. Acesta și-a construit propriul aeroport, pentru care a plătit o sumă „modică”, însă cât plătește chirie statului pentru terenul unde a ridicat aeroportul?

Ce prevede contractul de asociere

Omul de afaceri plătește o sumă modică unei companii de stat drept chirie pentru terenul pe care și-a ridicat aeroportul. Ion Țiriac Air SRL este deținută acum de două companii înregistrare în Cipru.

„Ion Țiriac Air SRL a încheiat în 1999, la doi ani de la înființare, un contract de asociere în participațiune cu Aeroportul Henri-Coandă pentru o perioadă de 49 de ani în vederea construcției unui terminal de aviație generală pe un teren al aeroportului cu o suprafață de 12.500 mp, rezultând o investiție totală de aproximativ 15 milioane de dolari”, se arată într-un răspuns pentru Newsweek România al actualului director al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Dumitru Dorobanțu.

Conform contractului de asociere în participațiune, compania statului a venit în asociere cu un teren de 12.500 metri pătrați în incinta aeroportului. Pe de cealaltă parte, Ion Țiriac Air SRL a venit cu o clădire evaluată de către compania fostului tenismen la suma de 15 milioane de dolari.

Cât plătește Ion Țiriac statului pentru terenul unde a ridicat un aeroport

Contractul de asociere prevede ca repartizarea profitului către asociați să fie efectuată pe baza bilanțului anual, însă nu mai târziu de o lună de la aprobarea bilanțului în Adunarea Generală anuală.

„Pentru că această asociere nu a produs profit, „până în acest moment, CNAB (Compania Națională Aeroporturi București) a încasat valorile minime garantate prin contract în cuantum aproximativ de 400 mii USD pentru perioada de referință”, spune Dorobanțu.

Prin urmare, compania statului a încasat o chirie lunară de aproximativ 1.500 de dolari sau de 0,0120 dolari pe metru pătrat. Cu toate acestea, Ion Țiriac ar fi trebuit să plătească 125.000 de euro lunar pentru terenul respectiv, având în vedere prețurile actuale.

Având în vedere aceste lucruri, omul de afaceri a plătit o sumă de circa 167 de ori mai mică față de prețul real din piața mobiliară. Prețurile actuale spun că terenul ar trebui să coste 2 euro/mp dacă nu are utilități sau 10 euro/mp dacă are utilități trase.

De anul trecut, contractul lui Ion Țiriac se află în renegociere. Totodată, pe rolul instanțelor de judecată se află mai multe procese între Ion Țiriac Air SRL și CNAB, demarate în anul 2021.