Câți bani pierd patronii de restaurante, din cauza pandemiei. Peste 5.000 de localuri sunt în faliment
Industria HoReCa stă ca pe ghimpi după ce ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat luni că la nivelul Grupului Tehnic s-a decis amânarea celei de-a patra etape de relaxare, din cauza numărului de infectări, fiind prea mare pentru noi libertăți. Managerii de restaurante susțin că, dacă de la 1 iulie nu-și vor relua activitatea, vor intra în faliment.
Meniu de restaurant: ori virus, ori faliment. Vânzările, mai mici cu 75% decât în iunie 2019
Guvernul a decis să amâne noul set de măsuri de relaxare, programat inițial pentru 1 iulie, când restaurantele ar fi urmat să-și deschidă porțile care duceau spre interior, pe lângă terasă, după ce a constatat o creștere a numărului de noi infectări, dar și a faptului că pe litoral și la munte nu este respectată aproape nicio măsură de protecție.
Pentru că nici acum nu au fost deschide și interioarele, restaurantele din România au în această perioadă vânzări cu 75% mai mici decât aveau în luna iunie a anului trecut, potrivit președintele HORA – Asociația restaurantele din România, Daniel Mischie.
- Conform unui studiu al HORA, impactul HoReCa în PIB, direct și indirect, depășește 5%.
Conform acestuia, din cele 35.000 de restaurante la nivel național, 5.000 nu vor mai fi redeschide din cauza efectele pandemiei de COVID-19.
„Numărul celor care nu se vor mai putea redeschide crește în fiecare zi în care se păstrează restricțiile și nu se elimină interdicția privind interioarele”, spune președintele HORA pentru Profit.ro.
Guvernul, dat în judecată de patronatele din turism
Guvernul a fost dat în judecată de patronatele din turism, la începutul lunii iunie, pentru menținerea restauratelor închise. Terasele hotelurilor nu sunt suficiente pentru cei peste 500.000 de români care și-au cumparat deja vacanțe cu mic dejun sau demipensiune. Situația este și mai dificilă în turismul balnear, unde prelungirea restricțiilor este echivalentă cu falimentul.