Conform planificării oficialilor, s-ar putea în curând să putem să ne scoatem soșia, iubita, sau prietenii la o masă în oraș. De când se va întâmpla asta, află în rândurile care urmează, dar nu te grăbi încă să-ți faci rezervarea.
Dacă ar fi să ne luăm după ce au declarat autoritățile în acest sens, ar trebui ca din data de 30 iunie să luăm masa, cu prietenii sau familia, la restaurant. Conform Grupului de Comunicare Strategică, din data de 30 iunie ar urma să aibă loc relaxarea majoră, respectiv redeschiderea tuturor localurilor HoReCa. „Vor fi reguli: distanțare de 2 metri între mese, clienți în număr restrâns”, spun reprezentanții industriei HoReCa.
Dacă de restaurante nu e bătută în cuie data, încă, în ceea ce privesc terasele știm sigur că acestea se vor deschide începând cu data de întâi iunie, iar din 15 iunie urmează a doua etapă, cu 50% din spațiile la interior și pe 30 iunie să putem funcționa cu întreg spațiul la dispoziția clienților, cu respectarea condițiilor epidemiologice la care lucrăm astăzi, cel puțin așa declara la Digi24 Dragoș Petrescu, patron din industria HoReCa.
Dar toate acestea nu se vor face fără anumite reguli. Atât terasele, cât și restaurantele vor avea mese distanțate la 2 metri, clienți în număr restrâns, maxim între 6 și 8 persoane, triaj epidemiologic pentru personal, iar anumite restaurante pot face și pentru clienți acest triaj epidemiologic, dacă va fi necesar și, în același timp, obligativitatea ca după fiecare masă și după fiecare servire, ospătarul să se dezinfecteze. Aceștia vor purta mască și mănuși și vor fi foarte atenți astfel încât răspândirea virusului între mese să fie imposibilă, spun reprezenanții restaurantelor.
O altă întrebare firească, și normală dacă e să luăm în calcul degringolada din economia românească, este aceea a creșterii prețurilor în tot ceea ce înseamnă sistem HoReCa din România, iar răspunsul a fost dat de același Dragoș Petrescu.
„Sigur nu vor crește prețurile, dimpotrivă, ne așteptăm ca prețurile să scadă pentru că clienții noștri așteaptă oferte speciale. Ei au un buget restrâns. Nu ne putem adresa unor clienți dispuși să cheltuiască mai mult. Prețurile vor scădea atât în zona de hoteluri cât și în restaurante”, a declarat Dragoș Petrescu.