22 oct. 2024 | 18:08

Câți bani îți oprește statul din salariu. Cu câți lei rămâne în mână un angajat care are un venit de 8.000 de lei

Social
Câți bani îți oprește statul din salariu. Cu câți lei rămâne în mână un angajat care are un venit de 8.000 de lei
Câți bani îți oprește statul din salariu. Cu câți lei rămâne în mână un angajat care are un venit de 8.000 de lei

Când vine vorba de salariu, ceea ce vedem pe hârtie nu este același lucru cu ceea ce ajunge în buzunarul nostru sau în cont, la final de lună. Statul român aplică diverse taxe și contribuții pe veniturile obținute din muncă, iar suma pe care o primim efectiv este semnificativ mai mică decât salariul brut.

Cât este salariul net, dacă brutul este de 8.000 de lei

În urma aplicării schemei de impozitare și reținerii taxelor de către stat, un angajat ajunge să încaseze puțin mai mult de jumătate din cât este salariul lui brut. De exemplu, pentru un salariu brut de 8.000 de lei, un angajat rămâne în mână cu aproximativ 4.500 de lei. Acest lucru se întâmplă pentru că aproape jumătate din venit se duce către taxele impuse de stat.

Românii sunt obligați să contribuie lunar cu sume importante din veniturile lor către stat, prin patru mari taxe. Prima și cea mai consistentă este contribuția la asigurările sociale (CAS), care este de 25% din întregul salariu. Astfel, dintr-un venit brut de 8.000 de lei, 2.000 de lei merg direct către CAS. Acest sistem este menit să susțină fondul de pensii, de unde românii vor primi venituri, la momentul retragerii din activitate.

A doua taxă semnificativă este cea pentru asigurările sociale de sănătate (CASS), care este de 10% din salariul brut. În cazul unui salariu de 8.000 de lei, suma reținută pentru sănătate este de 800 de lei. Acest fond asigură finanțarea sistemului de sănătate din România, oferindu-le cetățenilor acces la servicii medicale.

În afară de CAS și CASS, angajații mai sunt obligați să plătească și un impozit pe venit de 10%. În acest exemplu, pentru un salariu de 8.000 de lei brut, 520 de lei sunt reținuți sub formă de impozit pe venit. Astfel, dintr-un salariu de 8.000 de lei, după toate reținerile pentru CAS, CASS și impozitul pe venit, angajatul rămâne cu aproximativ 4.500 de lei net, adică suma pe care o primește efectiv în mână.

Diferența dintre salariul net și brut

Salariul brut este suma totală pe care o primește un angajat înainte de a fi aplicate taxele și contribuțiile. Salariul net reprezintă suma rămasă după ce aceste taxe sunt deduse, adică banii efectivi pe care îi primește angajatul în cont la final de lună. Diferența între cele două sume poate părea mare, dar este important de știut că aceste contribuții se aplică pentru susținerea sistemului de pensii și sănătate, dar și pentru alte cheltuieli guvernamentale.

Un alt aspect important în acest context este salariul minim pe economie. În 2024, salariul minim brut pe economie este de 3.300 de lei. După aplicarea taxelor, un angajat care primește salariul minim rămâne cu aproximativ 2.000 de lei net. Aceasta este o sumă semnificativ mai mică față de cea reținută dintr-un salariu de 8.000 de lei, dar povara fiscală procentuală este similară.

Există, însă, și unele categorii de venituri care nu sunt impozitate conform schemei clasice de taxare. De exemplu, anumite beneficii primite de angajați, cum ar fi tichetele de masă, tichetele de vacanță sau primele de sărbători pot fi scutite de impozitul pe venit sau au un regim fiscal diferit. De asemenea, anumite venituri obținute din activități independente sau din dividende pot beneficia de taxe mai mici, în funcție de legislația fiscală în vigoare.

Parteneri
Cuplu surpriză în showbiz. Cu cine l-a înlocuit Naomi Hedman pe Florin Ristei
Redactia.ro
Singurul împărat roman care nu a suferit nicio înfrângere. A scris istorie
Click.ro
Care sunt cele două țări NATO pe care Putin le-ar ataca în cel mai negru scenariu al generalilor americani
Digi24
Adelina Pestrițu și-a arătat BUSTUL pe Internet. Imagini INCENDIARE cu bruneta!
Vocea.biz
'Actorul vostru, diavolul realității mele'. Un cunoscut actor e acuzat că și-ar fi bătut soția!
Unica.ro
EXCLUSIV. Raluca Pastramă îl dă în judecată pe Ibrahim, fostul soț, după ce a filmat-o în ipostaze interzise! Imaginile au ajuns și la Pepe. Reacție dură la adresa celor doi bărbați
Spynews
Ilegal prin lege. Românii NU mai pot crește aceste animale. Decizia a venit azi, 22 octombrie
Capital.ro
Ce a comentat Mihai Bendeac despre rochia de mireasă, de 80 de euro, a lui Theo Rose: "Femeia asta...". Reacția lui a stârnit internauții
Avantaje
ALERTĂ în SUA! S-a aflat cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al AMERICII. ȘOC TOTAL
Mediaflux
Noul cuplu bombă în showbiz! Naomi Hedman, fosta iubită a lui Florin Ristei, și fiul Ozanei Barabancea, Andrew, au o relație! | VIDEO
Spynews.ro
Jupiter Retrograd până în februarie 2025. Care sunt zodiie afectate și ce lecții au de învățat în perioada următoare
Realitatea.net
Babasha se confruntă cu probleme de sănătate. Ce a pățit: „Pe partea dreaptă a feței am o hemipareză”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro