09 mai 2023 | 14:41

Câți bani datorează Florin Secureanu spitalului „Malaxa”. Unde se ascundea de poliție

Social
Câți bani datorează Florin Secureanu spitalului „Malaxa”. Unde se ascundea de poliție
Fostul manaer cerea registre contabile duble

Unul din cele mai importante scandaluri din sistemul medical românesc, este cel al fostului director Florin Secureanu, care a început încă din 2016, în urma unor anchete jurnalistice care aveau să scoată la lumină actele de corupție și abuz de funcție ale acestuia. De altfel, în 2016, Gabriela Firea, primarul general pe atunci, anunța decizia de a-l demite din funcție, fiind deja pus sub urmărire de procurorii DNA.

Începutul sfârșitului pentru Florin Secureanu la Spitalul Malaxa

Pentru cei care nu-și mai amintesc, Florin Secureanu era numit în funcția de manager al celebrului Spital „Malaxa” în 2007. Dar, în urma unor anchete jurnalstice derulate de GSP.ro, au ieșit la lumină mai multe situații de corupție, precum și de abuzurile de funcție pe care Florin Secureanu le făcuse în toți cei 9 ani de conducere de aici.

Vezi și: Ce a spus Sorina Pintea în momentul în care i-a fost dat plicul cu șpaga de 120.000 de lei

Cadre medicale și angajate din serviciul de contabilitate al spitalului, la început sub anonimat, dezvăluiau jurnaliștilor GSP abuzurile făcute de manager precum și faptul că-și obliga angajații să țină o contabilitate dublă. Dezvăluirile angajaților au mai scos la lumină faptul că, în spatele acelor registre contabile duble, de fapt Florin Secureanu reușea să facă mii de retrageri de bani în cash din bugetul spitalului, iar banii erau plătiți unei terțe părți, o firmă înființată la un an de la numirea lui Secureanu în funcție și desființată ulterior, în 2015.

Compania paravan a fostului manager de la Spitalul „Malaxa”

Conform GSP, facturile arătau sume imense scoase de Florin Secureanu, datele vorbind de cel puțin 4.800 și chiar 9.800 de lei. Așa cum a reieșit din documentele publicate de GSP, banii scoși de Secureanu se duceau către o firmă, RYS Force Company SRL, despre care unii din angajații spitalului spuneau că „Noi ştim de ani de zile firma RYS ca pe o companie-paravan a managerului”.

„În fiecare zi, RYS livrează tonere şi alte consumabile de 950 de lei şi repară imprimante, în valoare de alţi 900 de lei. Sumele mai variază, în funcţie de câţi bani cere managerul. Totul e fictiv!”, a declarat o sursă a ziarului.

Aceeași sursă a mai vorbit și despre faptul că majoritatea banilor fuseseră retrași chiar în ultimul an de activitate al companiei paravan deținută de Florin Secureanu, între 2014 și 2015.

Vezi și: Cum s-au cumpărat măștile neconforme prin ”Unifarm”, condus de Adrian Ionel. Culisele unei afaceri de miliarde în plină pandemie

Florin Secureanu găsit de polițiștii care spun și câți bani datorează spitalului „Malaxa”

Avea să fie trimis în judecată în 2020, pentru cinci capete de acuzare de abuz în serviciu, iar procurorii DNA mai adăugau pe lâng aceste capete de acuzare, alte infracțiuni de luare de mită și delapidare. Magistrații de pe lângă Tribunalul București dădeau tot în același an și o sentință de 5 ani și 10 luni de închisoare, numai că faptele aveau să se prescrie iar judecătoii au fost nevoiți să dispună încetarea procesului.

Deși anumite fapte au rămas, Florin Secureanu a fost în libertate, lucrând în cadrul spitalului din Jibou. Cu toate astea, Spitalul „Malaxa” s-a constituit în parte civilă dându-l în judecată, iar sentința a fost ca fostul manager să plătească spitalului suma de 140 de mii de lei. Dar, ca urmare a unei decizii date de Curtea de Apel București, de 3 ani și 8 luni de închisoare, polițiștii l-au arestat pe Secureanu, fiind adus la București pentru a ispăși pedeapsa.