Mulți și-au pus întrebarea care sunt costurile închirierii plajelor, de exemplu în Mamaia sau Vama Veche. Se pare că aceste date au ieșit la iveală, în urma unui raport al Administrației Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral, proprietara de drept a tot ceea ce reprezină plaje pe litoralul românesc. Așa că, dacă v-ați întrebat câți bani costă să închiriezi o plajă la Mamaia sau Vama Veche, citiți mai departe, având în vedere că prețurile au fost făcute publice.
Turistul român este prea puțin interesant de cine, ce și cum se desfășoară lucrurile, când vine vorba de administrarea plajelor de pe litoralul românesc. Cu siguranță sunt puțini turiști români care știu că proprietarul de drept al suprafețelor de plaje din stațiunile românești este Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral. În același context, aceeași instituție este și cea care dispune, sau nu, închirierea plajelor către agenții economici pe care-i întâlnim în timpul sezonului estival în stațiuni și care operează pe aceste plaje.
Ceea ce poate și mai puțină lume știe, sunt sumele pe care ABADL le încasează anual prin închirierea plajelor. Conform unor date preluate de Profit.ro, aflăm că pentru acest an Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral a publicat potențialele sume pe care la va încasa prin închirierea plajelor, publicația amintită vorbind de circa 12,5 milioane lei doar pentru 2023, „din care la bugetul de stat ajunge o cotă de 50% din chiria încasată, respectiv 6,25 milioane lei”, spun cei de la Profit.
Aceeași publicație pomenește și faptul că începe și perioada de licitare spre închiriere a plajelor, perioadă care va fi mult mai mică, decât era prevăzută inițial, și anume de 55 de zile. Această măsură va intra în vigoare, după ce Ministerul Turismului va pune pe masa Guverului noua ordonanță.
Același raport, preluat de Profit.ro, mai arată că la nivelul anului trecut au încetat cel puțin 200 de astfel de contracte de închiriere a plajelor în stațiunile de la malul Mării Negre, de aici și demararea unor noi proceduri de licitație publică în acest început de an.
Ținând cont de sumele preconizate pentru acest an, am putea deduce că deja cele 200 de contracte expirate în 2022, ar putea fi deja înlocuite cu altele noi, asta însemnând, fie noi agenți comerciali, fie cei care au avut contractele inițiale revin cu noi oferte, dar ar putea să fie ceva mai scumpe decât în alți ani. Deși procedura este una publică, termenul de depunere a dosarelor va fi mai scurt decât în 2022, așa cum făceam precizarea mai devreme. Rămâne de văzut dacă predicțiile financiare se vor adeveri, dar asta de-abia la finalul anului în curs.