Chiar dacă inflația a lovit grav, turismul în Europa se pare că își revine, iar oamenii călătoresc din ce în ce mai mult. Prețurile sunt mari pentru transport, cazare și mâncare, însă turiștii nu se lasă descurajați.
Prețurile la transport, cazare și mâncare au crescut foarte mult în ultima perioadă. Teoretic, turismul ar avea de suferit în asemenea condiții, însă se întâmplă contrariul. Aeroportul Henri Coandă, de exemplu, cel mai mare din țară, este aproape tot timpul aglomerat de străini care ne vizitează sau români care pleacă în vacanță.
Numărul turiștilor care vizitează țara noastră a crescut considerabil față de anul trecut, cu aproximativ 189% mai mult. De asemenea, și numărul românilor care au ieșit din România pentru excursii a crescut cu 137%.
Dacă acestea sunt statisticile de vara trecută, vara aceasta se așteaptă mult mai mulți turiști. Pe de cealaltă parte, acolo unde este cerere mare sunt și prețuri mari, ceea ce înseamnă că vacanțele vor fi mai scumpe.
„Mamaia… am fost dezamagită. Hotelul nou foarte bun, clădirile una peste alta, prețurile pentru noi nu-s mari, dar pentru românii cu salariile de aici sunt piperate. Noaptea la hotel a fost 600, fiecare masă n-a fost mai puțin de 250 de lei, cam 2.000 pe zi”, a spus Lucica Triță, o româncă stabilită în Anglia care a venit în vacanță în Mamaia.
Cele mai scumpe țări pentru vacanțe sunt: Elveția, Franța, Italia, Grecia și Spania. Țara noastră se află pe locul 34, mai scumpă decât Turcia, care se află pe locul 41. Nici Anglia nu este o țară ieftină. Un bilet de avion costă în jur de 300 de euro.
„În acest moment, conform ultimelor date statistice, asistăm la o creștere de 225% a venirilor turiștilor în Turcia dacă comparăm cu anul trecut. Anul acesta vacanțele vor fi mai scumpe decât în alți ani. În momentul în care pleci în vacanță cu masina, comparativ cu anul trecut, combustibilul va fi mai scump. Dacă pleci cu avionul, avem creșteri și estimări de creșteri a biletelor la avion pentru vara aceasta, pentru că companiile aeriene se confruntă în acest moment cu o creștere a combustibilului pentru avioane, iar acest preț este între 30 și 60% din total costuri legate de operarea avionului”, potrivit analistului Etoro, Bogdan Maioreanu.
Europa este prima care își revine din punct de vedere al turismului, conform datelor oferite de organizația mondială a turismului. Asia încă suferă de restricțiile impuse de pandemie.