Câți bani câștigă preoții în România. Salariile sunt uriașe: un arhiepiscop câștigă cât un ministru!
Clericii Bisericii Ortodoxe Române și profesorii au câteva lucruri în comun. Primul ar fi că amândouă categoriile sunt păstori de suflete, unii spiritual, ceilalți educațional. Și mai au ceva în comun, și anume legea în baza căreia se majorează salariile, iar greva profesorilor din 22 mai a.c., precum și decizia guvernului de a da curs majorărilor cerute, va avea impact și asupra primei categorii menționate. În baza acestei legi aflăm și câți bani câștigă preoții în România. Pe scurt vă putem spune că salariile sunt uriașe, dar și că un arhiepiscop câștigă cât un ministru. Citește mai departe și află detaliile.
Greva profesorilor, legea salarizării, și clericii BOR
Așa cum bine ne aducem aminte, în 22 mai sindicatele din învățământ declanșau greva generală, iar manifestațiile din Capitală au adus de fiecare dată aproape 20.000 de cadre didactice din întreaga țară, toți cerând la unison majorarea salariilor și condiții decente de muncă și de trai.
După mai multe negocieri, majoritatea eșuate, guvernul condus la acel moment de Nicolae Ciucă emitea OUG prin care se stabilea majorarea salarială, plecând de la salariul unui profesor debutant egal cu salariul mediu brut pe economie, majorările intrând în vigoare de la 1 ianuarie 2024.
Toate bune și frumoase, dar mulți se vor întreba care este legătura între greva profesorilor, legea salarizării, și clericii BOR? Răspunsul este cât se poate de simplu. Unul din efectele acestei greve și a OUG emisă de guvern este că de la 1 ianuarie 2024 vor crește și salariile celor 14.000 de clerici și angajați neclerici din cadrul BOR.
De ce? Majorarea se datorează faptului că preoții sunt încadrați în Legea salarizării cadrelor didactice din România, iar orice modificare salarială în dreptul profesorilor, aduce automat majorări și pentru preoți, cu toate că liderii de sindicat nu vorbeau despre o astfel de majorare în negocierile cu reprezentanții guvernamentali.
Ca exemplu, numai anul acesta guvernul alocase pentru salariile preoților peste 800 de milioane de lei, iar pentru personalul neclerical aproximativ 10 milioane de lei. În acest context, am încercat să aflăm câți bani câștigă preoții în România.
Câți bani câștigă preoții în România în 2023
Legea salarizării în învățământ, Legea 153/2017, când a fost elaborată, a inclus și această categorie socială, a angajaților clericali și neclericali ai BOR. Nu se știe exact care au fost rațiunile acestui demers la momentul construirii cadrului legal, dar ceea ce este cert, este că preoții și, implicit, mai-marii BOR, primesc salariile în funcție de această legislație în vigoare.
Vezi și: Ce impozite plătește BOR, de fapt. Biserica Ortodoxă vine cu precizări
Așa se face că salariile preoților sunt plătite de statul român care asigură finanțarea pentru cele 15.272 de posturi, și sunt calculate în funcție de pregătire, studii medii sau superioare, etc, după cum urmează:
- Preot gradul I cu studii superioare – 3.040 de lei
- Preot debutant cu studii superioare – 2.261 de lei
- Preot debutant cu studii medii – 1.144 de lei
Un arhiepiscop câștigă cât un ministru
Conform aceleiași legi, cei care se află în funcțiile de conducere a BOR vor avea salarii mai mari. Așa se face că, de exemplu, un arhiepiscop câștigă cât un ministru din guvern, iar cei cu un rang inferior pot încasa salariul unui deputat sau senator.
Vezi și: Câți bani câștigă un preot în România. Salariul uriaș încasat de Patriarh
Patriarhul BOR încasează lunar un salariu echivalent cu cel al Președintelui Camerei Deputaților sau al Senatului, având în vedere că toate aceste funcții de conducere a BOR sunt încadrate ca fiind funcții cu demnitate publică.
Câți bani câștigă preoții ortodocși sau catolici în Europa
Dacă ne uităm la alți preoți vom vedea, totuși, că salariile sunt ceva mai ridicate. De exemplu, în Rusia, unde sunt cei mai mulți preoți ortodocși, nu au un salariu de la stat. Venitul lor este reglementat de legea salariului minim pe economie. Adică, nu pot fi plătiți mai puțin decât salariul minim, acesta este de 15.279 de ruble din 1 iunie 2022, adică aproximativ 257,53 de euro pe lună.
Dar Biserica Ortodoxă Rusă este o companie privată, nu o companie de stat, iar salariul minim este numit de către dioceză. Dacă dioceza este bogată, situată într-o metropolă sau într-o zonă dezvoltată, atunci pot crește salariul în mod semnificativ. Dacă regiunea este rurală, îndepărtată, săracă și nu există sponsori, atunci salariul va fi mic. Dar nu mai puțin decât salariul de subzistență.
Vezi și: Ce sporuri colosale au preoții care predau Religia în școli. Iau mai mult ca orice profesor
Preotul și familia sa primesc, de asemenea, o locuință oficială, care este plătită de către biserică. De obicei, acest cămin se numește ”casa clerului”. Dar, în zonele rurale, preoții primesc de obicei o casă separată cu un teren pe care pot amenaja o fermă.
Preoții din Rusia sunt de 2 tipuri, călugări și familiști. Călugării trăiesc singuri. Dar bărbații familiști trăiesc cu familiile lor numeroase și cu soția lor. Ei trebuie să se hrănească pe ei înșiși și pe copiii lor. De regulă, soțiile preoților lucrează ca în corul bisericii sau ca profesoare de catehizare.
Dacă ne referim la un preot catolic, acesta câștigă aproximativ 1.200 de euro pe lună, plus locuință gratuită. Acesta este aproape exact venitul mediu din Italia, cu un bonus de locuință gratuită. La limita superioară, un cardinal care este șeful unui dicaster de la Vatican câștigă aproximativ 5.000 de euro pe lună, plus locuință. Arhiepiscopii unora dintre cele mai mari dioceze ar câștiga sume similare.
Vezi și: Ce salarii au călugării și măicuțele din România? Iată din ce trăiesc
De asemenea, aceștia se califică pentru asigurarea națională de sănătate, ca toată lumea, care costă aproximativ 350 de euro pe an. Salariul lor îi face să fie puțin mai confortabili decât un enoriaș mediu, dar nu cu mult și cu siguranță nu sunt bogați.
Italia are un sistem de ”impozit bisericesc”, 0,8% din venitul italienilor este colectat împreună cu impozitele și este dat organizației religioase pe care o aleg aceștia, din aproximativ 14 opțiuni, sau, dacă un cotribuabil italian nu are o organizație religioasă preferată, suma revine în mod implicit statului.
În acest mod se colectează anual aproximativ un miliard de euro pentru Biserica Catolică din Italia, cea mai mare parte din această sumă fiind destinată acoperirii cheltuielilor de personal. Și asta înseamnă aproximativ 25 de euro pe an pentru fiecare catolic dat prin intermediul otto per mille.