Câți bani câștigă CFR Cluj dacă se califică în grupele Champions League. Ardelenii se vor îmbogăți

Câți bani câștigă CFR Cluj dacă se califică în grupele Champions League. Ardelenii se vor îmbogăți
CFR Cluj poate da o lovitură financiară de proporţii dacă accede în grupele Champions League.

CFR Cluj a câştigat al treilea titlu consecutiv în Liga 1, după 3-1 în finala campionatului, contra celor de la CSU Craiova. Un rezultat care îi umple de glorie pe ardeleni, dar i-ar putea umple şi de bani. FRF va anunţa în această seară la UEFA lista reprezentantelor României în Champions League şi Europa League. CSU Craiova, FC FCSB şi FC Botoşani merg în preliminariile Europa League. Iar CFR Cluj prinde mult visatul loc din preliminariile Ligii Campionilor. Va urma o cursă anevoioasă spre grupele celei mai importante competiţii de cluburi din Europa. Dar dacă va reuşi să parcurgă acest drum, Clujul devine de departe cea mai bogată echipă din România. Dacă nu este deja…

Calificarea în grupele Ligii Campionilor aduce imediat 15.250.000 de euro!

Campioana României merge în turul 1 al Ligii Campionilor, iar o eliminare prematură ar aduce doar 280.000 de euro. Dar de aici începe să crească. Pentru turul 2 preliminar, UEFA acordă 380.000 de euro, iar pentru turul 3 suma creşte cu încă 100.000. Sunt sume bune pentru orice echipă din România. Dar sumele colosale vin doar pentru calificarea în grupele competiţiei.

15.250.000 de euro are asigurată fiecare echipă care obţine calificarea în grupele Ligii Campionilor. O sumă care ar asigura bugetul tuturor cluburilor din Liga 1 la un loc. Şi nu se termină aici. Pentru fiecare punct obţinut în faza grupelor se acordă un bonus de 900.000 de euro.

Oricum, chiar şi dacă ar termina grupa de Champions League cu zero puncte, campioana României tot ar trece cu siguranţă de bariera a 20 de milioane de euro încasaţi. Asta pentru că după încheierea competiţiei se calculează contribuţia pe care fiecare echipă a avut-o la marketingul competiţiei. Aşa numitul maket pool. Suma încasată este în funcţie de notorietatea echipei şi de banii care au fost încasaţi în ţara din care provine.

CFR Cluj poate obţine o mică avere din market pool! Dacă mai punem bilete şi poate ceva puncte, se poate trece de 50.000.000 de euro în total

Pentru ediţia 2019-2020 a Ligii Campionilor nu s-au stabilit încă sumele din market poll. Competiţia este în plină desfăşurare şi se va relua la finalul acestei săptămâni după pauza provocată de pandemia de coronavirus. Dar vom analiza sumele alocate din market pool în sezonul 2018-2019. AEK Atena, ultimul loc în grupa E, zero puncte şi golaveraj 2-13, a încasat 18,96 milioane de euro. Doar din market pool! Deci aproape 35 de milioane de euro în total.

Steaua Roşie Belgrad a luat 22,33 milioane de euro din market pool, iar Lokomotiv Moscova s-a ales cu 23,37 milioane euro. Şi aici vorbim despre echipele care au încasat cele mai mici sume. Campioana Liverpool a primit nu mai puţin de 111,1 milioane de euro. Dar nu a fost echipa care a încasat cel mai mult din market pool. FC Barcelona a fost peste, cu 117,3 milioane de euro. Chiar şi echipele care ajung în play-off iau bani frumoşi din market poll. Dinamo Kiev spre exemplu, eliminată în play-off de Ajax, a luat 5,05 milioane de euro.

În condiţiile în care primele trei tururi preliminare se joacă într-o singură manşă şi doar în play-off avem tur-retur, totul este clar. CFR Cluj este la cinci meciuri de o lovitură financiară de proporţii: peste 35 de milioane de euro care ar intra în conturile ardelenilor. Dacă mai punem şi biletele care se vor vinde, dar poate şi nişte puncte obţinute de CFR Cluj, se poate trece fără probleme de 50.000.000 de euro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI