Au trecut câteva luni de când a fost implementat sistemul garanție-returnare, iar câteva mii de români își câștigă zilnic pâinea din această activitate. Ministerul Mediului estimează că peste 5.000 de oameni adună pet-uri pentru a le duce la reciclat, iar sumele pe care le strâng din această activitate le asigură un trai decent.
Dacă acasă majoritatea românilor au grijă să adune ambalajele reciclabile precum sticle sau doze și să le ducă în locurile special amenajate, pentru a-și recupera garanția, în oraș sau pe plajă lucrurile stau cu totul altfel. Atunci când merg în vacanță, la terasă sau în parc, românii nu mai iau după ei ambalajele reciclabile, care ajung la coșurile de gunoi, cum se întâmpla și înainte.
De acest lucru profită însă cetățenii care și-au făcut un obicei din a aduna ambalaje pe care le duc la reciclat. Ministerul Mediului estimează că între 5.000 și 6.000 de oameni fac acest lucru zilnic, iar activitatea aceasta îi ajută să pună o pâine pe masă. Cei care umblă toată ziua să adune sticle ce pot fi reciclate ajung să câștige și câteva sute de lei pe zi din această activitate.
Acest lucru le dă mari bătăi de cap administratorilor de blocuri, care spun că de multe ori, cei care vin să adune sticle vandalizează tomberoanele și iau după ei containerele cu totul, pentru a duce ambalajele la reciclat. Cei care se ocupă doar cu acest lucru zilnic se laudă cu câștiguri și de 600 de lei pe zi, din garanțiile ambalajelor returnabile.
De când a fost implementat sistemul, a crescut considerabil numărul ambalajelor reciclate. Cele mai recente date arată că reciclarea prin RetuRO a depășit 50% în luna iunie. În martie, procentul era de doar 10%. Tonomatele pentru reciclare mai dau însă și erori, semnalate de mulți români, însă cei care au implementat sistemul promit să facă îmbunătățiri.
Reamintim că pentru fiecare ambalaj din plastic, sticlă sau metal, care conține simbolul RetuRo, românii plătesc 50 de bani când cumpără băutura respectivă, urmând ca acești bani să le fie returnați în momentul în care duc ambalajele la reciclat.
”Suntem în discuţii cu câteva administraţii locale să începem să popularizăm nişte programe pilot pentru că în multe jurisdicţii din afara României s-au instalat nişte coşuri speciale în care tu dacă ești la plimbare sau ești pe stradă şi nu ai cum să mergi să returnezi sticla, să o poţi lăsa”, spune Anca Marinescu, manager de comunicare RetuRO, potrivit Observator.