În ultimii 30 de ani cerșetorii sunt peste tot în România. Unii dintre ei cu adevărate drame, alții simpli profitori, atât ai trecătorilor, cât și ai statului. Unii dintre aceștia ajung să câștige sume considerabile numai din cerșit. Alții câștigă bani de la trecători, dar au parte și de indemnizații de la stat. Un astfel de caz a fost relatat de polițiștii din Iași, caz petrecut sâmbătă 19 iunie.
Dacă înainte de 1989 cerșetorii erau văzuți foarte rar pe străzi, mai mult pe la intrările în biserici, astăzi sunt peste tot. Fie că vorbim de România, sau fie că vorbim de Occident, cerșetorii români au ajuns peste tot. Din nefericire, genul acesta de comportament a ajuns să fie stigmatizat, mai ales în Europa, iar cerșetorii fiind catalogați ca imagine a României.
Ca urmare a expansiunii Uniunii Europene spre est în deceniul precedent și a principiului liberei circulații a persoanelor în interiorul UE, mii de cerșetori, în majoritate etnici romi din țările ex-socialiste Bulgaria și România, au ajuns pe străzi, parcuri și locuri de joacă din țările UE. Fie că te afli la Paris, Londra, Stockholm sau Berlin, este imposibil să nu te lovești de ei.
Unii dintre ei au ajuns fără voia lor, existând adevărate mafii a cerșetorilor forțați să ceară bani peste tot în Europa. Alții, deși cu situații acceptabile, cerșesc doar pentru a-și rotunji veniturile, aceștia primind și anumite indemnizații de la statul român.
Un astfel de caz a fost relatat de polițiștii din Iași. Este vorba de un cerșetor surprins de organele de ordine pe bulevardele ieșene care a câștigat într-o zi nu mai puțin de 500 de lei. După ce a fost identificat, spun polițiștii, s-a dovedit faptul că respectivul primea din partea statului și anumite facilități.
Respectivul ceșetor primea bani de însoțitor, beneficia de transport gratuit urban și interurban. În același timp beneficia de scutirea de la plata taxelor și impozitelor. Cu toate astea, acesta cerșea pe străzile capitalei Moldovei, având în buzunare 500 de lei, după o zi de muncă.
Astfel de cazuri există peste tot în țară, iar autoritățile nu pot face altceva decât să-i ridice de pe străzi. Pot să-i amendeze și să-i relocheze în centrele special amenajate pentru aceștia. Numai că, mai spun oficiali din Poliția Română, la nici 24 de ore de la relocare, aceștia ajung din nou pe străzi cerșind.
Nu puține au fost cazurile în care autoritățile din țările occidentale au recurs la expulzarea ceșetorilor români înapoi în țară. Le-au plătit și 500 de euro, în Franța de exemplu. În alte cazuri, cum au fost cele din Belgia, le-au oferit gratuit bilete către o destinație din Europa. Singura condiție era ca aceștia să nu se întoarcă în Țara Cantoanelor, conform publicației bzi.ro.
„Beneficiarii trebuie să fie de acord în scris să nu se întoarcă în Elveţia. Dacă vor fi găsiţi din nou aici, riscă să fie expulzaţi din ţara noastră.”, a declarat Toprak Yergu, un purtător de cuvânt al Departamentului de Justiţie din Basel.