Categoria de pensii pentru care se va face o nouă recalculare. Cine va fi afectat

de: Ștefan R. Apostol
26 02. 2020

Conform unei decizii a Curții Constituționale o anume categorie de pensii se va recalcula automat, a anunțat Casa Naţională de Pensii Publice. Decizia Curții Constituționale a fost deja publicată în Monitorul Oficial.

Categoria de pensii pentru care se va face o nouă recalculare

Încă în funcție, Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a declarat, marți, la Bistrița, că va reorganiza activitatea departamentului care se ocupă de calculul pensiilor, fiind înregistrate întârzieri care pot atinge și trei ani. În contextul celor afirmate de Ministrul Muncii dar și în urma deciziei CCR cele mai afectate pensii vor fi pensiile de invaliditate acordate şi care au devenit pensii pentru limită de vârstă anterior datei de 10.02.2020 vor fi revizuite din oficiu.

„Potrivit dispoziţiilor art.147 alin. (4) din Constituţia României, „Deciziile Curţii Constituţionale se publică în Monitorul Oficial al României. De la data publicării, deciziile sunt general obligatorii şi au putere numai penstru viitor. Pensiile de invaliditate acordate conform Legii nr.19/2000 şi care au devenit pensii pentru limită de vârstă anterior datei de 10.02.2020 vor fi revizuite din oficiu. În situaţia în care cuantumul revizuit este mai mare decât cel aflat în plată, noile drepturi se acordă de la data de 10.02.2020. În vederea aplicării întocmai a dispoziţiilor Deciziei CCR, aplicaţia informatică de Stabiliri Prestaţii urmează a se modifica în mod corespunzător”,”, a informat CNPP.

Cine va fi afectat

La finalul lunii octombrie 2019, Plenul Curţii Constituţionale a luat în dezbatere excepţia de neconstituţionalitate a sintagmei „înscrierea iniţială la pensie” din cuprinsul art.170 alin.(3) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Categoria de pensii pentru care se va face o nouă recalculare. Cine va fi afectat

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că sintagma „înscrierea iniţială la pensie” (…) este constituţională, în ceea ce priveşte beneficiarii pensiilor de invaliditate, în măsura în care se interpretează că se referă la stabilirea pensiei pentru limită de vârstă prin aplicarea, pentru prima oară, a condiţiilor de vârstă legală de pensionare şi stagiu complet de cotizare prevăzute de Legea nr. 263/2010″, informa atunci CCR.   Articolul 170 din legea vizată prevede la primul alineat că „la punctajul mediu anual (…) se aplică un indice de corecţie calculat ca raport între 43,3% din câştigul salarial mediu brut realizat şi valoarea unui punct de pensie în vigoare la data înscrierii la pensie”, iar la alineatul al treilea că „indicele de corecţie se aplică o singură dată, la înscrierea iniţială la pensie.”. se spune în decizia CCR.