Gospodinele au început să pună, deja, butoaiele cu varză murată. Însă, dacă umblă mult prea devreme la acesta riscă să strice întreaga muncă. Câte zile trebuie să ții varza la murat? Ce spun bucătarii?
O bună parte dintre gospodine obișnuiesc să pună varza la murat chiar și după ce o recoltează. Bunicile considerau că intervalul perfect pentru punerea acesteia la murat este între Sfântul Dumitru (26 octombrie) și Sfântul Andrei (30 noiembrie).
Însă, gospodinele care vor să se folosească de ea până la Crăciun, o pot pune mai devreme în butoi. Puțini știu că gustul acestui preparat tradițional poate fi influențați de anumiți factori. Printre aceștia se numără și vremea. Cu cât temperaturile sunt mai ridicate cu atât varza se va acri mai repede.
Dacă temperaturile ating 25 de grade, sunt șanse mari ca varza să fie murată în maxim o săptămână. În schimb, dacă temperatura atinge 20 de grade înseamnă că aceasta va fi bună de consumat după două săptămâni.
Cu cât vremea se răcește, cu atât varza va sta mai mult în butoi. Dacă se înregistrează temperaturi de 17-18 grade, înseamnă că varza se va mura în trei săptămâni.
Citește și: Ingredientul de aur pe care trebuie să-l adaugi în varza murată. Este secretul gospodinelor din Moldova
Gospodinele obișnuiesc să apeleze la o serie de trucuri pentru a obține cea mai bună varză murată. Spre exemmplu, este indicat să alegeți o varză de dimesiune medie, cu frunzele subțiri care să nu fie stricate sau lovite.
Pentru a intra mai bine saramura în varză ați putea scobi cotorul cu un cuțit. De asemenea, este indicat să spălăm butoiul cu apă fiartă și bicarbonat.
În momentul în care preparăm saramura, este necesar să folosim sare grunjoasă. O bună parte dintre gospodine aplează la folosirea rădăcinii de hrean. În așa fel, varza se va menține tare și crocantă. Dacă țineți cont de aceste sfaturi, varza murată vă va ieși cu siguranță ca la carte. De asemenea, aceasta va fi lăudată de toată lumea.