Câte zile se ia anafura de Paște. Ce spune tradiția, de fapt

de: Dana Cazacu
16 04. 2023

La finalul sfintei liturghii, din cadrul slujbei din noaptea de Înviere, potrivit tradiției, se împart credincioșilor, paști sfințite. Acestea reprezintă pâinea sfințită și vinul, care simbolizează trupul și sângele Domnului Iisus Hristos. Credincioșii se întorc la casele lor cu acestea, pentru a le consuma. Iată așadar câte zile se ia anafura de Paște.

Câte zile se ia anafura de Paște

Creștinii care merg în noaptea de Înviere la slujbă se întorc acasă cu paști, binecuvântate. Anafora stă drept mărturie pentru jertfa și Învierea Domnului Iisus Hristos.

Termenul Paști este preluat de la egipteni, unde însemna trecere. Prima dată a fost folosit aceste termen în Vechiul Testament, în timp ce Moise, când acesta a ținut secret faptul că va trece Marea Roșie, către Țara lui Israel, unde se spunea că curgea lapte și miere. Creștinii au preluat termenul, semnificația fiind alta, păstrându-se doar traducerea. Iată ce înseamnă Paștile:

  • trecerea de la viața trăită în letargie, indiferență și ignoranță spirituală, la viața de comuniune cu Dumnezeu
  • reîntoarcerea la plenitudinea bucuriei paradisiace.

Paștile sfințite

După Sfânta Liturghie, care are loc în noaptea de Înviere, conform tradiției, credincioșii care participă la slujbă iau lumină pe care o duc la mormintele persoanelor care nu mai sunt printre noi.

Ei iau și pasca pe care a pregătit-o fiecare biserică, după ce a fost sfințită și citită. În schimbul paștii pe care o iau, credincioșii trebuie să lase ou roșu sau bani. Paștile mai pot fi luate și în Duminica Învierii sau după Sfânta Liturghie.

Vezi și Tradiții de Paște. Ce este interzis să faci în prima zi de Paște, vei avea ghinion tot anul

Când se mănâncă anafura din Noaptea de Înviere

Păștile/pasca/anafura luate în Noaptea de Înviere, conform tradiției se mănâncă dimineața, în cantități mici, cu condiția să nu fi mâncat nimic și de a spune rugăciunea: Tatăl Nostru:

,,Tatăl nostru, Carele ești în ceruri, sfințească-Se numele Tău, vie împărăția Ta, facă-se voia Ta, precum în cer, așa și pe pământ. Pâinea noastră cea spre ființă, dă-ne-o nouă astăzi, și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri. Și nu ne duce pe noi în ispită, ci ne izbăvește de cel rău. Amin.”

Anafura de Paște – cât este bine să o iei

Înainte de a lua Sfântul Paște, oamenii trebuie să se spele pe față, cu apă care a fost pusă într-un pahar, împreună cu un ou roșu. Potrivit tradiției, aceștia vor avea fața roșie ca și coaja oului. Persoana cea mai în vârstă din familie, ia o bucată din sfintele paști, spunând: Hristos a Înviat! Persoana care primește răspunde cu: Adevărat a Înviat, făcând sfânta cruce. După ce se repetă acest lucru de trei ori, pot fi primite paștile.

Cum se sfințesc Paștile

Paștile sunt cunoscute drept pâinea sfințită care este pregătită pentru a fi dată credincioșilor. Acestea sunt sfințite printr-o rugăciune specială și prin stropirea cu apă sfințită, după ce a fost stropită în prealabil cu vin.

Creștinii dau mărturie că prin consumarea Sfintelor Paști, ori de câte ori mănâncă această pâine și beau acest pahar, mărturisesc moartea Domnului și vestesc Învierea Sa. Conform susținerilor Bisericii, cel mai corect ar fi ca înainte de a lua acestea, credincioșii să ia Taina Sfintei Împărtășanii, cu Trupul și Sângele Mântuitorului.

Citește și Produsul care nu lipsea niciodată de la masa de Paște a lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorul cerea mereu acest preparat