Câte zile se bea agheasmă după Bobotează? O întrebare la care mulți creștini caută răspunsul. Sfințirea apelor se face de două ori pe an: în Ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie și cu ocazia sărbătoririi Botezului Mântuitorului, pe 6 ianuarie. Ce trebuie să facă credincioșii după ce iau agheasma, aflați în rândurile următoare.
Boboteaza sau Botezul Domnului este una dintre cele mai importante sărbători și este prăznuită pe data de 6 ianuarie. Agheasmă de la Bobotează mai este denumită și Agheasma Mare, deoarece are o putere deosebită. Termenul de „agheasmă” se referă la lucrarea de sfințire a apei, cât și însăși apa sfințită.
Slujba Agheasmei Mari se făcea inițial la Ierusalim, acolo unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului. Mai târziu, acest obicei s-a răspândit în Constantinopol, Antiohia și Asia Mică. Potrivit Sf. Simeon al Tesalonicului, în această zi nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi în timpul Botezului.
Slujba Agheasmei Mari este alcătuită din cântări și rugăciuni care pomenesc și proslăvesc îndeosebi Botezului lui Iisus Hristos în apele Iordanului. Una dintre cele mai importante rugăciuni rostite în timpul acestei slujbe este adresată Sfintei Treimi. Aceasta conține o dublă invocare întreită a Duhului Sfânt pentru a sfinți apa. La finalul slujbei, preotul slujitor afundă de trei ori crucea și busuiocul în apă cântând troparul praznicului.
Conform tradiției, agheasma mare se bea doar înainte de a lua anafura, pe stomacul gol, în primele opt zile începând cu Boboteaza și până pe data de 14 ianuarie. De ce opt zile? Deoarece această cifră simbolizează veșnicia, iar în această perioadă se poate lua agheasma mare fără post sau spovedanie.
După data de 14 ianuarie, agheasma mare se poate lua doar cu post și cu spovedanie sau cu binecuvântarea preotului duhovnic. Apa sfințită se poate bea și în zilele de sărbătoare sau în cazuri de boli grave, însă doar cu binecuvântarea duhovnicului.
Citește și: Calendar ortodox ianuarie 2023. Câte sărbători cu cruce roșie sunt în prima lună a anului
„În Iordan botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat; că glasul Părintelui a mărturisit Ție, Fiu iubit pe Tine numindu-Te; și Duhul în chip de porumbel a adeverit închinarea Cuvântului.
Cel ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule, și lumea ai luminat, slavă Ție.
Pe Tine, Împăratul cerului și al pământului, Luminătorul nostru, văzându-Te în Iordan, botezat de robul Tău, cerurile s-au înfricoșat și tot pământul s-a înfiorat, îngerii s-au mirat și toată făptura s-a bucurat. La păcătoși și la vameși ai venit ca să speli cu ape păcatele oamenilor. Iar noi, nevrednicii, cu mulțumire Îți cântăm: Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție!
Veniți în grabă astăzi, puteri îngerești, văzând pe Stăpânul Hristos, venit la repejunile Iordanului să
curețe păcatul lui Adam, și cunoscând dumnezeiasca taină, cu frică proslăviți marea Sa coborâre, că Dumnezeu S-a făcut om și neștiind de păcat vine ca un Miel al lui Dumnezeu să ridice păcatele la toată lumea. Pentru aceasta, cei ce proslăviți dumnezeiasca arătare a lui Hristos, cântați Lui, ca și la Betleem, aceste laude:
lavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, că din cer de la Tatăl ai venit în această lume;
Slavă Ție, Dumnezeule Cel Preaînalt, Care Te-ai coborât chiar până la chipul de rob;
Slavă Ție, Mântuitorul lumii, căci ca un om ai venit la Ioan să Te botezi;
Slavă Ție, Luminătorul făpturii, căci ca un nou Adam păcatele lui Adam cel căzut ai purtat;
Slavă Ție, Lumina cea fără de început, Care la Iordan ai vrut să strălucească lumina cea mare a cunoștinței pentru toată lumea;
Slavă Ție, Soarele Dreptății, Care ai dorit să dăruiești oamenilor în Arătarea Ta prealuminoasă dimineață a harului;
Slavă Ție, Cel ce ai venit să scapi lumea de vechea înșelăciune;
Slavă Ție, Cel ce ne-ai arătat nouă marea taină a credinței;
Slavă Ție, Cel ce ai săvârșit pentru noi minuni mari cu ape multe;
Slavă Ție, Cel ce ai luminat cerurile și tot pământul cu lumina învățăturilor Tale;
Slavă Ție, Cel ce pe faraon cel gândit l-ai înecat în repejunile Iordanului;
Slavă Ție, Cel ce ai adus oamenii, prin apele botezului, la viața veșnică;
Slavă Ție, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce în Iordan Te-ai botezat și lumea întreagă ai luminat, slavă Ție! Amin“.