An de an, în vinerea din Săptămâna Luminată, prima vineri de după Învierea Domnului, creștinii ortodocși sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Pe 21 aprilie, dis de dimineață, credincioșii merg la biserică pentru a lua apă sfințită, cunoscută sub denumirea de Agheasma Mică. Puțini știu câte zile se bea Agheasma Mică și ce este bine să faci cu ea de Izvorul Tămăduirii. Află toate detaliile în materialul următor!
Izvorul Tămăduirii este o sărbătoare prăznuită anual de către Biserica Ortodoxă în Săptămâna Luminată, în prima vineri de după Paști. Această sărbătoare importantă este închinată Maicii Domnului.
Anul acesta, Izvorul Tămăduirii pică pe data de 21 aprilie. În această zi, românii merg la biserică pentru a lua apă sfințită, cunoscută sub denumirea de Agheasma Mică. Despre agheasmă se spune că are efecte miraculoase. În continuarea materialul de mai jos, află câte zile se bea Agheasma Mică și ce este bine să faci cu ea de Izvorul Tămăduirii.
Încă din cele mai vechi timpuri, apa sfințită în ziua de Izvorul Tămăduirii, are proprietăți vindecătoare și trebuie consumată, în principiu, de persoanele care suferă de diverse boli. Potrivit credinței creștine, în acest mod se vor împărtăși energiile Sfântului Duh care există în apa sfințită.
De Izvorul Tămăduirii se sfințesc toate apele, iar cei care participă la slujba de sfințire oficiată de preot primesc Agheasma Mică, pe care o duc acasă. Față de Agheasma Mare de la Bobotează, care poate fi băută în decurs de 8 zile, Agheasma Mică poate fi consumată tot anul. Important este să fie băută pe stomacul gol, în zorii zilei.
Citește și: Când se poate spăla după Paște. Zilele în care se pot face treburi casnice
Totodată, Agheasma Mică de la Izvorul Tămăduirii are puterea de a alunga toate relele și ajută la vindecarea celor care au anumite probleme de sănătate.
Pe 21 aprilie, preoţii sfinţesc izvoarele, fântânile şi stropesc toți credincioşii prezenți la slujbă cu Agheasma Mică. Apa binecuvântată de la Izvorul Tămăduirii se păstrează într-un loc curat din casă și se bea pe nemâncate, în orice perioadă a anului, pentru că nu se va strica.
După ce au luat apa sfințită de la biserică, creștinii stropesc cu aceasta și pereţii locuințelor, animalele din ogradă, grajdurile şi pământurile, pentru a fi ferite de lucruri necurate.
Tot în ziua Izvorului Tămăduirii, se stropesc cu agheasmă grădinile şi livezile, pentru că se spune că va fi un an rodnic. Totodată, creștinii cred că acest ritual cu Agheasma Mică protejează recoltele de dăunători și ajută pământul să dea roade bogate.
De asemenea, mașinile și alte autovehicule pot fi stropite cu Agheasmă Mică, pentru a nu fi implicate în accidente și pentru buna lor funcționare.
Citește și: Tradiții și obiceiuri de Izvorul Tămăduirii 2023
Citește și: Joia Albă, tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci sub nicio formă
Sărbătoarea Izvorul Tămăduirii își are originile lângă un izvor de lângă Constantinopol. Se spune că Împăratul Leon, înainte de a ajunge împărat, a întâlnit un bătrân orb care l-a rugat să îi dea apă și să-l conducă în cetate. Pentru că nu exista niciun izvor în apropiere, Leon a ascultat-o pe Maica Domnnului, care i-a spus să intre în pădure, pentru că doar acolo va găsi apa de izvor care îl va vindeca pe orb. Lucru care s-a și întâmplat!
După ce a ajuns împărat, Leon a construit lângă acel izvor o biserică, drept ofrandă pentru minunea înfăptuită. Apoi, împăratul Justinian, care la rândul său s-a vindecat bând apă de la acel izvor, a construit un lăcaș de cult și mai mare.