Dacă nu aveți timp de gătit, sosul pentru paste din comerț poate fi de mare ajutor să pregătiți o cină delicioasă. Însă trebuie să știți că acesta trebuie păstrat în condiții optime pentru a nu se strica. Câte zile rezistă un borcan deschis de sos de paste în frigider? Multe gospodine nu țin cont de acest lucru.
Atunci când vreți să pregătiți ceva bun de mâncare, cu siguranță ați găsit în frigider borcane pe jumătate goale. Adesea, uităm de sosurile de roșii depozitate la rece, iar atunci când vrem să gătim ceva, acestea probabil nu mai sunt bune pentru consum. Durata exactă de valabilitate a sosului de spaghete depinde foarte mult de ingredientele folosite.
De regulă, borcanele nedeschise rămân proaspete timp de un an după datele de consum, atunci când sunt depozitate într-o cămară rece și întunecată. Situația se schimbă după ce deschideți un borcan de sos de roșii pentru spaghete.
Sosul pentru paste din comerț este ambalat în borcane de sticlă, dar există și sosuri ambalate în recipiente din plastic. Acestea nu se păstrează la fel de bine ca cele în borcane din sticlă, așa că specialiștii recomandă să le evitați pe cât posibil.
Odată deschise, borcane vor rezista între cinci zile și două săptămâni în frigider, intervalul de timp depinde și de tipul de sos. De exemplu, sosurile pe bază de roșii pot rămâne proaspete timp de cinci până la 10 zile. Sosurile pe bază de ulei, cum ar fi uleiul de măsline infuzat cu usturoi, pot rezista până la două săptămâni la rece, scrie foodrepublic.com.
Sosurile pe bază de roșii cumpărate din magazin sunt adesea procesate temeinic pentru a prelungi perioada de valabilitate a lor și conțin mult acid din roșii. Acești factori le fac mai rezistente la creșterea bacteriilor, motiv pentru care borcanele nedeschise pot fi adesea păstrate în cămară, chiar și un an.
Vezi și: Din ce este făcut bulionul din comerț, de fapt. Mulți români nu știu ce pun în mâncare
Conservele de sos de roșii trebuie, cu siguranță, păstrate în afara frigiderului înainte de deschidere, deoarece conservele metalice au tendința de a reacționa cu umiditatea frigiderului, rezultând rugina sau coroziunea.
Cel mai bun mod de a păstra sosul este de a-l congela, pentru prelungi durata de valabilitate a acestuia până la șase luni. O modalitate bună de a face acest lucru este să-l împărțiți în porții unice, în recipiente separate, sigure pentru congelator. În acest mod, puteți scoate atât cât aveți nevoie.