Câte zile poți păstra ouăle vopsite de Paște în frigider, de fapt. Ce se întâmplă dacă depășești termenul

Câte zile poți păstra ouăle vopsite de Paște în frigider, de fapt. Ce se întâmplă dacă depășești termenul
Câte zile poți păstra ouăle vopsite de Paște în frigider, de fapt

Câte zile poți păstra ouăle vopsite de Paște în frigider, de fapt, și ce se întâmplă dacă depășești termenul. Specialiștii le recomandă românilor să folosească vopsea de ouă cu cât mai puține E-uri înscrise pe ambalaj, dar au și recomandări cu privire la câte zile se pot păstra ouăle vopsite în frigider.

Ce vopsea ar trebui să folosești pentru ouăle de Paște

Medicul Radu Țincu atrage atenția că cu cât sunt mai multe E-uri pe ambalajul vopselei, cu atât nu există un ambalaj pe care să fie inscripționată compoziția, cu atât sunt trebuie evitată. În plus, toxicitatea vopselurilor este în strânsă legătură cu cantitatea care întră în contact cu organismul uman.

„Trebuie să cumpărăm o vopsea care să fie folosită chiar în acest scop. Foarte multe accidente în ultimii ani au fost determinate de faptul că oamenii au folosit vopsea industrială pentru acest proces, pentru că aceea colorează și mai bine, poate fi mai spectaculoasă din punct de vedere al aspectului, însă nu s-au gândit la riscul de toxicitate.

Trebuie să ne asigurăm de faptul că ouăle nu sunt crăpate. Vopseaua nu trebuie să ajungă în contact cu conținutul pe care îl mâncăm, pentru că, odată ce ajunge acolo, este evident că va fi ingerată.

Pe de altă parte, al treilea element pe care l-am văzut cu toții la masa de Paște este reprezentat de momentul în care ouăle puțin umede devin lipicioase și vopseaua rămâne pe mâinile noastre. Este un pericol, pentru că dacă mâncăm ulterior oul sau altă mâncare cu mâna contaminată cu vopseaua, o ingerăm”, a spus medicul Radu Ţincu la emisiunea Sfat de Sănătate, de la Antena 3.

Specialistul susține că ouăle vopsite natural sunt cea mai bună alternativă.

„Putem vopsi ouăle într-un mod natural, însă nu este așa de spectaculos. Putem să obținem o culoare, dar ea nu este atât de intensă și de frumoasă așa cum o putem obține dacă folosim o vopsea specială dedicată acestui obiectiv”, a spus medicul.

Câte zile poți păstra ouăle vopsite de Paște în frigider

În ce privește numărul ouălor consumate, pentru că ”acestea conțin multe lipide, există riscul ca aceste lipide în exces să pună în dificultate digestia. Cred că două ouă la o masă sunt suficiente, nu mai mult de 3-4 ouă în ziua respectivă.

Pe de altă parte, trebuie să ne gândim la persoanele care au ținut postul pentru sărbătorile Pascale. Este vorba despre un post fără proteină animală și acest lucru a dus la o scădere a secrețiilor biliare, digestive, care digeră lipidele.

În momentul în care vom mânca dintr-o dată o cantitate mare de lipide sau proteine, organismul nu este pregătit din punct de vedere enzimatic să facă față acestui exces și apar manifestările gastro-intestinale, balonare, diaree, greață, vărsături, care sunt varianta cea mai ușoară după masca pascală. Însă pot apărea și complicații severe, precum pancreatita acută, care poate fi mortală”, a mai spus specialistul.

În ce privește timpul cât se pot păstra ouăle deja fierte la frigider, specialistul susține că nu mai mult de 5-7 zile. Iar dacă ouăle sunt consumate de copii sau femei însărcinate, atunci numărul zilelor scade la 3-4 zile.

Urmăriți Playtech.ro și pe