Rusaliile reprezintă o sărbătoare creștină importantă, care pică în fiecare an duminica, la 50 de zile după Paște. În acest an, Rusaliile se sărbătoresc pe data de 16 iunie. Românii vor avea 2 zile libere, pe 16 și 17 iunie (duminică și luni).
De Rusalii se comemorează coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus. Potrivit scrierilor Noului Testament, evenimentul a avut loc în ziua Rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus. Sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.
În unele zone din țară, în Sâmbăta Rusaliilor se împart oale împodobite cu flori, peste care se pune un colac, pentru a pomeni morții. Duminica, se împart farfurii împodobite pentru cei vii. În alte zone, oamenii nu merg la câmp duminica, pentru că se tem să nu îi prindă ielele și să îi pedepsească.
Cuvantul Rusalii provine din latinescul „rosalia”, care înseamnă sărbătoarea trandafirilor.
Începând cu anul 2008, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate zile libere, conform prevederilor legii nr. 202/2008, publicată în Monitorul Oficial 728 din 28.10.2008). Potrivit prevederilor legale în vigoare, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere vor primi bani în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.
Lunea Rusaliilor este zi liberă în România, Belgia, Danemarca, Cipru, Austria, Estonia, Franța, Grecia, Germania, Islanda, Luxembrug, Olanda, Madagascar, Ungaria, Norvegia, Portugalia, Senegal și în unele cantoane din Elveția. În Suedia nu mai este zi liberă din anul 2006.
Nu este zi liberă în țări cu tradiție catolică precum Italia, Irlanda, Spania, Brazilia, Canada, Polonia, Camerun, dar nici în Bulgaria și Rusia (țări cu tradiție ortodoxă).