Busuiocul, una dintre ierburile aromatice de bază din bucătărie, este ușor de cultivat chiar și iarna. Playtech Știri îți explică cum trebuie să procedezi pentru a te bucura de o cultură bogată. În câte zile crește planta și când poți folosi primele frunze la prepararea mâncărurilor.
Pentru gospodine, busuiocul proaspăt este o adevărată comoară în bucătărie. Planta aromatică uscată nu se compară cu aroma piperată pe care o asigură mâncărurilor frunzele verzi și vibrante ale acesteia. Nu este deloc greu să o cultivi, motiv pentru care mulți își fac curaj să o planteze chiar și în sezonul rece.
Busuiocul face parte din familia mentei și este una dintre ierburile aromatice cele mai ușor de cultivat. Spre deosebire de alte plante, ea respinge în mod natural insectele, precum muștele și țânțarii. Dacă vrei să cultivi și tu această plantă acasă, ai ajuns la locul potrivit. Iată ce trebuie să știi despre ea!
Citește și: 4 plante pe care trebuie să le cumperi în această iarnă. Îți vor aduce noroc
Multe gospodine obișnuiesc să cultive plantele aromatice în grădină, însă pentru a face acest lucru trebuie să te limitezi la sezonul de creștere specific fiecărei plante în parte. În plus, în solul din grădină, ele pot fi mai predispuse la dezvoltarea unor boli sau la a fi afectate de dăunători.
Îți recomandăm să cultivi busuioc iarna, în ghiveci, la interior. Paris Lalicata, expert în plante de la The Sill, a explicat că poți face acest lucru în orice perioadă, atât timp cât dispui de suficientă lumină în spațiul unde depozitezi planta aromatică.
Important! Dacă te vei hotărî să cultivi busuiocul în grădină, în aer liber, poți să transferi planta aromatică din ghiveci în pământ după aproximativ șase săptămâni.
Să cultivi busuioc cu ajutorul semințelor într-un ghiveci pe care să-l ții la interior nu este deloc dificil. Pune în recipient un strat de sol pregătit dinainte pentru această plantă aromatică, presară apoi câteva semințe de busuioc și acoperă-le cu un strat subțire de pământ uscat și apasă ferm pe el.
Udă ușor solul din ghiveci, apoi acoperă-l cu folie de plastic pentru a menține umezeala. Pune ghiveciul cu semințe de busuioc într-un spațiu călduros din locuința ta, ideală fiind o fereastră. Asigură-te doar că planta nu este expusă curenților reci pe timp de noapte.
Procesul de creștere al busuiocului nu este îndelungat. Chiar și dacă vrei să cultivi planta aromatică pe bază de semințe, creșterea ei va fi rapidă. Durează aproximativ 10 zile pentru ca acesta să germineze și ar trebui să fie gata pentru recoltare în aproximativ o lună.
Un detaliu important ce trebuie avut în vedere este că busuiocul nu poate fi cultivat de la un an la altul. În fiecare an, trebuie plantate semințe noi sau butași noi, potrivit specialiștilor în grădinărit.