03 mart. 2024 | 22:07

Câte zile de vacanţă vor avea elevii de Paşte 2024. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei, ce se întâmplă cu zilele libere pentru părinţi

News
Câte zile de vacanţă vor avea elevii de Paşte 2024. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei, ce se întâmplă cu zilele libere pentru părinţi
Câte zile de vacanţă vor avea elevii de Paşte 2024. Anunţul făcut de Ministerul Educaţiei, ce se întâmplă cu zilele libere pentru părinţi

Câte zile de vacanţă vor avea elevii de Paşte 2024. Ministerul Educației a anunțat cât stau acasă elevii anul acesta, cu ocazia sărbătorilor pascale 2024. În ce interval concid liberele copiilor cu cele ale adulților, conform calendarului școlar oficial.

Cât durează vacanța școlară de Paște

Anul 2024 aduce cu sine o perspectivă interesantă asupra vacanței de Paște pentru elevii din învățământul preuniversitar. Cu data de 5 mai marcată drept Paștele ortodox și cea de 31 martie pentru Paștele catolic, această aniversare religioasă este privită cu așteptare și anticipare de către elevi și părinți deopotrivă.

Cu toate acestea, ajustările aduse în structura anului școlar de către Ministerul Educației aduc cu sine o schimbare în modul în care se percepe și se planifică vacanța.

Anterior, anii precedenți aduceau vacanța de primăvară, perioadă în care elevii se puteau bucura de timp liber și relaxare, în timp ce părinții se străduiau să găsească activități potrivite pentru a-i menține ocupați pe cei mici. Cu toate acestea, cu noua ajustare, se conturează o nouă perspectivă asupra acestei pauze școlare.

Vacanța de Paște a anului 2024, conform calendarului școlar revizuit, începe sâmbătă, pe 27 aprilie, și se încheie marți, pe 7 mai 2024. Durata acestei vacanțe, de 11 zile, reprezintă o oportunitate pentru elevi de a se relaxa, a petrece timp alături de familie și a se bucura de frumusețea sărbătorilor pascale.

Cu toate acestea, aspectul interesant al acestei modificări este faptul că vacanța acoperă doar perioada sărbătorilor pascale ortodoxe, lăsând în afara ei sărbătorile catolice. Această diferență în datele celebrării Paștelui între cele două culturi religioase poate influența planurile de călătorie sau activitățile programate pentru această perioadă.

Când are loc prima minivacanță pe 2024

În acest an, calendarul aduce românilor o serie de minivacanțe în care se pot relaxa și bucura de timp liber alături de familie și prieteni. Aceste perioade de odihnă sunt marcate de sărbători religioase și zile libere oferite de Guvern pentru a crea „punte” între sărbători.

La începutul lunii mai, românii vor beneficia de o minivacanță de șase zile, în care se vor regăsi și zilele libere de Paște, precum și o zi bonus oferită de Guvern pentru a facilita conexiunea între sărbători. Ziua de 1 Mai, Ziua Muncii, va fi liberă, urmată de 2 Mai, declarată zi liberă de Guvern pentru a forma „punte” între 1 Mai și Vinerea Mare. Apoi, 3 Mai este Vinerea Mare, iar 5 și 6 Mai sunt, respectiv, prima și a doua zi de Paște.

A doua minivacanță a anului va avea loc în luna august. Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, cunoscută și sub numele de Sfânta Maria, este pe 15 august, iar Guvernul a decis să ofere liber și pe 16 august. Această zi cade vineri, astfel încât, împreună cu weekendul, românii vor avea parte de o minivacanță de patru zile.

Anul se încheie cu o altă perioadă de odihnă generoasă pentru români, de data aceasta în jurul sărbătorilor de iarnă. Ziua de Crăciun, pe 25 decembrie, și a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, pică miercuri și, respectiv, joia. Guvernul a decis ca și ziua de vineri, 27 decembrie, să fie liberă pentru bugetari, astfel încât românii vor avea parte de o minivacanță de cinci zile.

Elevii încep simularea

Ministerul Educației a anunțat că simularea examenului național de Bacalaureat pentru anul școlar 2023-2024 va avea loc în peste 1.320 de unități de învățământ și va implica participarea a peste 146.000 de elevi, conform informațiilor transmise de Agerpres.

Potrivit unui comunicat oficial emis sâmbătă, simularea examenelor naționale, organizată de Ministerul Educației, va continua în perioada 4 – 7 martie, cu probele scrise din cadrul examenului de bacalaureat pentru elevii claselor a XII-a și a XIII-a seral/frecvență redusă.

Probele scrise includ următoarele discipline: limba și literatura română (proba E) a)), limba și literatura maternă (pentru elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităților naționale) – proba E) b), matematică, istorie, fizică, chimie, biologie, informatică, geografie, logică, argumentare și comunicare, psihologie, economie, sociologie și filosofie – probele E) c) și E) d).

Subiectele sunt elaborate pe baza conținuturilor/competențelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educației. Subiectele și baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15.00, pe pagina web dedicată.

Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educației la simularea probelor Evaluării Naționale pentru clasele a VIII-a.

Rezultatele simulării vor fi comunicate individual pe 15 martie și vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral. Obiectivul urmărit este îmbunătățirea performanțelor școlare în perspectiva examenului din această vară prin adoptarea celor mai potrivite măsuri în acest sens.

Notele obținute la simulare nu se trec în catalog, însă, la solicitarea scrisă a elevului/părintelui, acestea pot fi consemnate, precizează Ministerul Educației. Această măsură are scopul de a oferi oportunitatea elevilor de a evalua propriile performanțe și de a identifica punctele slabe înaintea examenului oficial de Bacalaureat.

Digisport.ro
Frumusețea noului format Champions League: Celtic pe 2, Barcelona pe 23! Clasamentul complet după prima etapă
Stirile PROTV
Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”
PlaySport
Apariție INCREDIBILĂ a Iriney Shayk! Cum a fost surprinsă pe stradă fosta lui Cristiano Ronaldo
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Afacerile în care David Popovici vrea să investească: „Mi-ar plăcea și mi-aș dori”! Cum vrea să-i ajute pe români
EVZ.ro
Pensie de nabab în România. Câștigă mii de euro lunar
Spynews.ro
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Președintele CCR, Marian Enache, s-a căsătorit la 70 de ani. Ce funcții importante ocupă noua sa soție
BZI.ro
Voluptoasa Maria Tebieș, de la Insula Iubirii, a spus cum vrea să fie viitorul iubit! Ispita nu a fost încântată nici de Dany Boy și nici de Cornel
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Ce se observă pe chipul Biancăi Drăgușanu când renunță de tot la machiaj! Chiar ea a recunoscut că e grav
Parteneri
Adevărul despre dispariția gemenilor din Târgu Jiu. Tatăl celor doi copii a spus totul despre adolescenți
Redactia.ro
Cine are prioritate într-o astfel de intersecție. Puțini șoferi cunosc răspunsul corect
Click.ro
O femeie care primea zilnic peste 100 de apeluri cu număr ascuns a descoperit că cel care o suna era soțul ei. Explicația bărbatului
Digi24
S-a aplecat și S-A VĂZUT TOT: Corina Bud, FĂRĂ lenjerie! Fanilor nu le-a venit să creadă că a apărut AȘA
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Soarta misterioasă a aurului lui Ceaușescu. Ce s-a întâmplat cu o avere colosală
EVZ.ro
Bogdan de la Ploiești a anunțat despărțirea de Cristina Pucean! „Nu a fost vorba de trădare, înșelat”. De ce ar fi ajuns la separare din nou
Spynews
Planeta ia foc! A început un nou război. Ordinul de atac a venit deja azi, 19 septembrie
Capital.ro
Ea are 27 de ani, el are 57 și tocmai au anunțat că vor deveni părinți: „Mama te așteaptă…”. Vedeta abia a divorțat anul trecut
Avantaje
TRUMP scoate ATU-UL campaniei! ÎNTÂLNIREA surpriză care îl va ÎNFURIA pe PUTIN
Mediaflux
Descinderi acasă la Nuțu Cămătaru! Au fost găsite maimuțe, păsări răpitoare, cangur și alte exemplare exotice
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cum arată acum fiica Adrianei Iliescu. Eliza a fost fotografiată recent alături de mama sa, într-o ipostază emoționantă
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro