Câte zile de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav. Ce trebuie să știe angajații
Angajații români care au copil au dreptul la un concediu medical plătit pentru a avea grijă de acesta când este bolnav. Acest drept este reglementat de legislația muncii și se aplică pentru copiii biologici, dar și pentru cei adoptați. Câte zile de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav? Angajații trebuie să știe că au acest drept și pot beneficia de el oricând.
Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav
Concediul medical pentru îngrijirea copilului bolnav este un drept al angajaților. El poate fi solicitat pentru toți copiii de până la 12 ani, indiferent că sunt copii biologici sau adoptați.
Legea nr. 179/2023 a majorat cu cinci ani vârsta copilului pentru care se poate solicita concediu pentru îngrijirea copilului bolnav. Anterior, vârsta maximă permisă era de 7 ani.
Deși legea prevede un anumit număr maximum de zile calendaristice per an, această perioadă poate fi prelungită pentru afecțiuni medicale mai grave.
În plus, dacă ambii părinți lucrează, zilele de concediului se pot împărț între ei, dar totalul nu poate depăși numărul maxim admis permis de legislația concediilor medicale.
Concediul pentru îngrijirea copilului bolnav. Se acordă pe baza unui certificat medical emis de medicul de familie sau medicul specialist.
Câte zile de concediu medical se acordă pentru îngrijirea copilului bolnav
Durata concediului pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru fiecare copil.
Vezi și: Concediu medical 2024. Românii vor primi mai puțini bani
Medicul de familie poate prescrie un concediu medical doar pentru 14 zile calendaristice pe lună.
Pentru concediile medicale mai lungi, de 30 sau 31 de zile calendaristice, va trebuie să te adresezi medicului de specialitate, din ambulatoriu sau spital.
Este important de știut că în cazul în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în gips sau super unor intervenții chirurgicale, limita de 45 de zile într-un an poate fi depășită, iar în acest durata maximă a concediului poate fi prelungită până la 90 de zile pe an.
Dacă situația este și mai gravă, limita de 90 de zile poate fi extinsă într-un an, dar tot ce trece peste această durată revine în sarcina medicului specialist cu aprobarea medicului expert în asigurări sociale.
Vezi și: Cine plătește concediul medical: angajatorul sau statul?
De precizat este și faptul că un concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav poate fi solicitat dacă angajatul a cotizat la sistemul public de sănătate timp de minimum șase luni în ultimele 12 luni.
Ce indemnizație iei în concediul de îngrijire a copilului bolnav
Părinții care au nevoie de acest tip de concediu vor primi o indemnizație care se calculează ca valoare brutăde 85% din media veniturilor brute lunare din perioada de stagiu.
Aceste indemnizații acordate salariaților se suportă integral din bugetul Fondului național unic de asigurări și sănătate.
Vezi și: Românii care vor fi cei mai afectaţi de noua taxă pe concediul medical. Detalii importante
Indemnizația se plătește de către angajator, ca procedură, urmând ca acesta să recupereze de la casa teritorială de asigurări sociale sumele plătite către angajat în perioada de concediu de îngrijire a copilului bolnav.
Aceleași reguli sunt valabile și pentru copiii cu dizabilități sau afecțiuni grave, doar că pentru aceste situații, concediu se poate acorda până când copilul împlinește 18 ani.
Sunt peste 200 de diagnostice pe lista afecțiunilor foarte grave care permit ca părinții să își ia un astfel de concediu până ce copilul împlinește vârsta de 18 ani.