Pentru fiecre dintre noi unul din cele mai importante momente din viață este căsătoria. Este acel pas pe care-l faci conștient alături de persoana iubită. Dar, uneori, din varii motive, apare și divorțul din păcate. În această situație, de cele mai multe ori partenera de viață va dori să revină la numele deținut anterior. Așa că astăzi vorbim de câte zile ai la dispoziție să schimbi buletinul după căsătorie sau divorț, dar și despre ce amendă plătești dacă depășești termenul.
Majoritatea dintre noi visăm la acest moment, îl visăm și ni-l dorim a fi un moment perfect și unic. În general, persoanele căsătorite sunt atât responsabile pentru o altă ființă umană, cât și față de aceasta, iar ambele jumătăți ale acestei dinamici îi determină pe cei căsătoriți să trăiască o viață mai responsabilă, mai fructuoasă și mai satisfăcătoare.
Căsătoria este un act transformator, în cele din urmă, care schimbă modul în care doi oameni se privesc unul pe celălalt, viitorul și rolul lor în societate. Pe de altă parte, la fel de important în viața noastră, deși nu ne place să vorbim despre asta, este și divorțul din păcate.
Conform unor date statistice, motivul numărul unu pentru care cuplurile căsătorite divorțează, nu este o surpriză, este infidelitatea conjugală. Din păcate este una dintre principalele cauze de divorț.
Potrivit unui studiu, până la 25% dintre bărbații căsătoriți și 15% dintre femeile căsătorite au avut relații extraconjugale. Mai sunt și alte motive în spatele unei decizii de a divorța, inclusiv descoperirea faptului că, în cele din urmă, cei doi nu sunt compatibili.
Din punct de vedere legal, fiecare partener are dreptul la a-și menține sau a-și schimba numele, adică revenirea la numele de dinainte de căsătorie, iar asta se întâmplă de cele mai multe ori la partenere, care doresc să revină la numele de domnișoară.
În această situație, odată depusă cererea există și un termen în care va trebui să-și schimbe buletinul. Cu alte cuvinte, vorbim de câte zile ai la dispoziție să schimbi buletinul după căsătorie sau divorț.
Conform reglementărilor stabilite de Ordonanța de Guvern nr. 41/2003, care stabilește procedura prin care orice cetățean poate cere schimbarea numelui, presupunând că are „motive temeinice”, peroana în cauză va avea nevoie de actele doveditoare ale divorțului, anume certificatul de divorț în original, dar și xerox, o cerere la Serviciul de Stare Civilă.
Pe lângă asta va mai trebui să ai și un exemplar cu Monitorul Oficial unde a fost publicat un extras din cererea de schimbare a numelui. Pentru ca cererea să apară în MO va trebui să plătești o taxă. Alte acte ar mai fi cazieru fiscal, cazierul judiciar, și copii ale actelor de identitate atât al tău, cât și al soțului.
Referitor la câte zile ai la dispoziție să schimbi buletinul, fie după căsătorie, fie dupădivorț, Ordonanța de Guvern nr. 41/2003 specifică clar faptul că termenul este de maxim 15 zile de la data confirmării schimbării de nume primită de la Serviciul de Stare Civilă. În cazul în care depășești acest termen, există riscul să primeși o amendă, valoarea fiind cuprinsă între 40 și 80 de lei, depinzând de zilele de întârziere.
Aceleași documente sunt necesare și în cazul unui viitor cuplu de parteneri căsătoriți, iar după caz, fie că ea își schimbă numele sau el alege să preia numele soției, pașii sunt exact aceeași. Așadar, atenție atunci când depuneți actele de schimbare a numelui. Nu uitați de acest aspect, altfel riscați să primiți această amendă, deși suma este mică.