Câte țări există în Europa? Iată de ce statele de pe bătrânul continent nu pot fi numărate

de: Puiu Alexandru
04 06. 2019

În mod previzibil, o țară este imposibil de ignorat și nu există mai multe versiuni corecte ale unei hărți a Europei. Cu toate acestea, numărul țărilor de pe bătrânul continent este dificil de aflat cu cu precizie elvețiană.

La prima vedere, Europa este mare. Ocupă o suprafață totală de 10.180.000 de kilometri pătrați. Cu toate acestea, dacă ai în vedere întreaga noastră planetă, bătrânul continent este amplasat pe doar 2% din teritoriu. Din prisma populației, continentul din care face parte România este al treilea, după Asia și Africa.

Pe lângă lucrurile pe care le știm însă despre Europa, există câteva care reprezintă subiecte de dezbatere. Printre ele, în mod surprinzător, se află numărul de țări pe care le găsești integrate în bătrânul continent. La această întrebare simplă, răspunsurile pot varia destul de mult. Multe argumente sunt corecte, dar există și câteva eronate.

Prima variabilă a ecuației ține de țările care nu se află doar în Europa. Rusia, Turcia, Azerbaidjan, Kazahstan sau Georgia se întind în egală măsură pe continentul asiatic, cât și cel european. Ca urmare, cum stabilești din ce conentinet fac parte mai mult? Le numeri de două ori sau începi să calculezi suprafețe pentru a vedea dacă sunt majoritar europene sau nu.

O altă particularitate a aceleeași ecuații este prezentată de Cipru și Armenia. În teorie, aceste țări fac parte din Europa, dar, din punct de vedere geografic, sunt mai apropiate de Asia. În plus, ca pachetul să fie complet, Cipru este o țară membră a Uniunii Europene.

Nu în ultimul rând, au provocat multe dezbateri câteva teritorii nun-suverane care, de către unii, ar putea fi consderate țări. În lista respectivă intră Åland—Guernsey, Insulele Feroe, Insula Man, Gibraltar, Akrotiri și Dhekelia, Åland și Svalbard sau Muntele Athos. Printre teritoriile recunoscute parțial se numără Abhazia, Ciprul de Nord, Kosovo, Osetia de Sud sau Transnistria.

Trecând însă peste variabilele menționate mai sus, cea mai comună valoare care face referire la numărul țărilor din Europa este 50. Lista completă este următoarea: Belarus, Bulgaria, Republica Moldova, Polonia, Cehia, România, Slovacia, Ucraina, Ungaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Irlanda, Suedia, Albania, Andorra, Bosnia și Herțegovina, Croația, Grecia, Italia, Macedonia de Nord, Malta, Muntenegru, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Vatican, Austria, Belgia, Elveția, Franța, Germania, Liechtenstein, Luxemburg, Monaco, Olanda, Azerbaidjan, Georgia, Kazahstan, Rusia, Turcia, Armenia, Israel și Cipru.