Românii reușesc să pună bani deoparte în fiecare lună, asta deși prețurile la energie și la alimente s-au mărit considerabil.
Cu toate acestea, economiile rămân prioritare pentru majoritatea dintre români, având diferite motive pentru care strâng bani.
Mai mult de jumătate dintre români spun că este foarte important să economisească bani. 71% susțin că economisesc bani constant și că pun bani deoparte aleatoriu, în funcție de ce le rămâne la final de lună în cont, după ce își plătesc toate cheltuielile, conform unui studiu realizat de Erste Group.
BCR marchează, pe 31 octombrie, Ziua Internațională a Economisirii și anunță rezultatele studiului numit Money Matters. Studiu a fost fpcut în țările din Europa Centrală și de Est.
Conform acestuia, românii fac progrese privind educația financiară, dar nu au încă discilplina economisirii.
51% dintre români consideră că este foarte important să economisească, comparativ cu 44% în 2020 și 36% în 2019. În același timp, 71% susțin că nu au o rutină de economisire și pun bani deoparte în funcție de ce bani le rămâne la final de lună.
În majoritatea țărilor din regiune, 1 din 2 respondenți au spus că economisesc lunar o sumă fixă.
„Ediţia 2021 a studiului Money Matters ne confirmă că în România există interes pentru zona de educaţie financiară, dar şi că înţelegem, într-un număr din ce în ce mai mare, că obţinerii prosperităţii ţine şi de economisirea unui procent din câştigul lunar.
Este nevoie să ne organizăm sistematic bugetul personal, astfel încât să ştim foarte clar ce venituri şi cheltuieli avem şi cum putem aloca bani pentru economii, dar şi pentru nevoi şi dorinţe”, a declarat Nicoleta Deliu, Director Comunicare, BCR, conform adevărul.ro.
Românii economisesc în medie 209 lei pe lună, adică 58 de euro, cu un salariu mediu net de 3.541 de lei. În celelalte țări din regiune se economisește 120 de euro, o creștere de 31,86% față de anul 2017, când suma era de 91 de euro.
Românii economiseau în 2020 286 de lei lunar, iar în 2019 doar 269 de lei. Există, așadar, o creștere cu 8,5% față de anul precedent.
Austriecii economisesc 344 euro lunar, fiind cei care reușesc să pună deoparte cea mai mare sumă, urmați de slovaci cu 123 de euro și cehi cu 119 euro.
Urmează ungurii cu 83 de euro, croații cu 72 de euro și sârbii cu 47 de euro. Raportat la salariul mediu din fiecare țară, există un procent de 10% economisire la nivelul opulației.