02 nov. 2021 | 09:28

Câte sute de lei economisesc românii în fiecare lună. Surprinzător, suma e mare

Social
Câte sute de lei economisesc românii în fiecare lună. Surprinzător, suma e mare
Romanii incep sa stea mai bine la capitolul educatie financiara

Românii reușesc să pună bani deoparte în fiecare lună, asta deși prețurile la energie și la alimente s-au mărit considerabil.

Românii economisesc lunar o sumă mare de bani

Cu toate acestea, economiile rămân prioritare pentru majoritatea dintre români, având diferite motive pentru care strâng bani.

Mai mult de jumătate dintre români spun că este foarte important să economisească bani. 71% susțin că economisesc bani constant și că pun bani deoparte aleatoriu, în funcție de ce le rămâne la final de lună în cont, după ce își plătesc toate cheltuielile, conform unui studiu realizat de Erste Group.

BCR marchează, pe 31 octombrie, Ziua Internațională a Economisirii și anunță rezultatele studiului numit Money Matters. Studiu a fost fpcut în țările din Europa Centrală și de Est.

Conform acestuia, românii fac progrese privind educația financiară, dar nu au încă discilplina economisirii.

51% dintre români consideră că este foarte important să economisească, comparativ cu 44% în 2020 și 36% în 2019. În același timp, 71% susțin că nu au o rutină de economisire și pun bani deoparte în funcție de ce bani le rămâne la final de lună.

În majoritatea țărilor din regiune, 1 din 2 respondenți au spus că economisesc lunar o sumă fixă.

„Ediţia 2021 a studiului Money Matters ne confirmă că în România există interes pentru zona de educaţie financiară, dar şi că înţelegem, într-un număr din ce în ce mai mare, că obţinerii prosperităţii ţine şi de economisirea unui procent din câştigul lunar.

Este nevoie să ne organizăm sistematic bugetul personal, astfel încât să ştim foarte clar ce venituri şi cheltuieli avem şi cum putem aloca bani pentru economii, dar şi pentru nevoi şi dorinţe”, a declarat Nicoleta Deliu, Director Comunicare, BCR, conform adevărul.ro.

Câți bani pun deoparte lunar românii

Românii economisesc în medie 209 lei pe lună, adică 58 de euro, cu un salariu mediu net de 3.541 de lei. În celelalte țări din regiune se economisește 120 de euro, o creștere de 31,86% față de anul 2017, când suma era de 91 de euro.

Românii economiseau în 2020 286 de lei lunar, iar în 2019 doar 269 de lei. Există, așadar, o creștere cu 8,5% față de anul precedent.

Austriecii economisesc 344 euro lunar, fiind cei care reușesc să pună deoparte cea mai mare sumă, urmați de slovaci cu 123 de euro și cehi cu 119 euro.

Urmează ungurii cu 83 de euro, croații cu 72 de euro și sârbii cu 47 de euro. Raportat la salariul mediu din fiecare țară, există un procent de 10% economisire la nivelul opulației.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Angela Similea, lecție de eleganță la 78 de ani, la spectacolul dedicat regretatului Dan Spătaru. De ce a izbucnit în lacrimi Mirabela Dauer „Mi-am dorit foarte tare să...”
Click.ro
Boala SECRETĂ de care suferă Anca Țurcașiu. Află cum i-a schimbat viața diagnosticul primit!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Răzvan Fodor și Irina, vacanță de coșmar. Mulți români au mai pățit asta
EVZ.ro
Ce face Irisha, după ce relația ei de iubire cu un bărbat însurat a fost făcută publică. Artista își ține viața personală privată, dar câteva detalii au ieșit la iveală | FOTO
Spynews
Statul vrea să controleze banii românilor. Trebuie să raporteze. Au 5 zile la dispoziție
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
ALERTĂ de RĂZBOI! AU FOST UCIȘI pe LOC
Mediaflux
Daiana de la Mireasa, sezonul 7, imagine emoționantă cu burtica de graviduță. Când urmează să nască soția lui Dani / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Unde a plecat Mario Fresh după ce a confirmat despărțirea de Alexia Eram. Alături de cine s-a fotografiat artistul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro