Românii fac o avere din vânzarea obiectelor din perioada comunistă. Cât costă astăzi bibelourile care tronau pe televizoarele și bibliotecile din anii 80. Care sunt cele mai scumpe obiecte.
Pe site-urile celebre de anunțuri de vânzări din România sunt expuse foarte multe obiecte din era comunistă, cu ajutorul cărora românii fac mici averi. Cele mai cunoscute și des întâlnite lucruri din perioada lui Ceaușescu se vând, în zilele noastre, pe sume colosale care se ridică la sute sau chiar mii de lei.
Nostalgicii care încă păstrează obiecte vestimentare, mobilier sau de decor din perioada regimului comunist le pun la vânzare pe site-urile de anunțuri, acolo unde există o cerere ridicată pentru astfel de produse.
Sticle, monede, bibelouri, pahare, farfurii și alte obiecte din perioada anilor 60, 70 sau 80 sunt scoase la vânzare pe cele mai cunoscute site-uri de anunțuri din România. Sumele diferă în funcție de starea obiectelor și cât de bine au fost păstrate, patina timpului lăsându-și amprenta în cazul multora dintre ele.
„O să râdeți, dar cerere este. Problema e că nu și bani, aici e buba mare. Oamenii ar vrea să cumpere pe nimic. Unul mi-a reproșat că-i vând nimicuri. Păi, domnule, dacă e un nimic, de ce m-ai sunat?
Au fost nimicuri, dar acum situația s-a schimbat. Nostalgicii perioadei nu ezită și oferă bani frumoși. Acum e mult mai greu, înainte existau diferite târguri unde reușeam să găsesc lucruri foarte interesante. Eu dețin și un anticariat pe care l-am mutat în online.
Vorbim despre un ușor conflict pentru că obiectele acestea sunt în majoritatea cazurilor în casele vârstnicilor. Ei nu au acces la facebook sau internet. De-aia spun că târgurile erau sfinte pentru o asemenea afacere”, a declarat vânzătorul Florin Coșvean, în exclusivitate pentru cei de la Fanatik.
Bibeloul în formă de pește care era așezat pe un mileu deasupra televizoarelor din casele românilor în anii comunismului se vinde cu prețul de 250 de lei în zilele noastre. De asemenea, jucăriile chinezești costă în jur de 70 de lei.
Cocoșul de plastic adorat de copiii anilor 80 și 90 costă în jur de 200 de lei pe site-urile de anunțuri. Piesa de rezistență o reprezintă tabloul lui Nicolae Ceaușescu.
Portretul dictatorului, care se afla în fiecare sală de clasă din școlile din România sau fiecare birou din companiile din era comunistă, se vinde pe suma colosală de 500 de lei.