Ouăle sunt printre alimentele preferate ale românilor, nelipsite din alimentația acestora. Majoritatea oamenilor consumă ouă, însă puțini sunt cei care știu câte au voie, de fapt, astfel încât să nu aibă probleme de sănătate. Câte poți mânca, de fapt, în fiecare zi.
Oul este pintre alimentele preferate ale românilor, cu un aport nutritiv impresionant. Este hrănitor, se gătește în multe moduri, se potrivește la multe preparate și poate fi introdus în dieta noastră fără nicio problemă.
Oul este un aliment sățios, însă este important să fie consumat cu moderație. Conține aproximativ 180 de grame de colesterol, dar să nu uităm că are și foarte multe proteine. Conform specialiștilor, un ou mare conține aproximativ 6 grame de proteine de înaltă calitate și doar 70 de calorii, deci nu este un pericol pentru silueta noastră.
Gălbenușul reprezintă aproximativ 55% din greutatea totală a oului și conține cea mai mare cantitate de proteine, enzime, vitamine și minerale. Gălbenușul reprezintă aproximativ 35% din greutatea oului și conține multe lipide.
Pe de altă parte, ouăle sunt cunoscute ca fiind bogate în substanțe nutritive. Ouăle sunt bogate în vitaminele A, D și B12 și în nouă aminoacizi esențiali pentru organismul nostur și buna lui funcționare. Mai mult, se pregătesc foarte ușor și pot fi introduse în mai multe feluri de mâncare.
Ouăle sunt printre cele mai consumate alimente, preferatele oamenilor de toate vârstele. Sunt nelipsite din alimentația românilor, fie că este vorba de copii sau adulți. Mulți au tendința de a le mânca în fiecare zi, fără a ști câte sunt, de fapt, permise.
Mulți se întreabă câte ouă pot consuma pe zi, astfel încât acestea să nu le afecteze sănătatea. Specialiștii spun că un adult sănătos, care nu are probleme cu colesterolul sau alte afecțiuni, poate mânca până la trei ouă mari pe zi, în timp ce un copil ar trebui să se limiteze la unul sau cel mult două zilnic.
Chiar dacă noi mâncăm un singur ou propriu-zis la micul dejun, pe parcursul zilei, cu siguranță la număr vor fi mai multe. Este un element de bază în multe preparate, ceea ce înseamnă că face parte din alimentația noastră fără să ne dăm seama.
Mai important decât numărul lor este, de fapt, felul în care acestea sunt gătite. Este foarte important în ce mod le preparăm, fiind o diferență în tre un ou fiert, poșat sau unul prăjit. Ouăle prăjite nu sunt foarte sigure pentru sănătate, dar nici un mare pericol, pentru că absorb o cantitate mică de grăsime de prăjire și conțin doar două grame de acizi grași saturați în plus față de ouăle fierte.
Așadar, ouăle prăjite nu sunt atât de nocive pe cât cred unii oameni. Doar că nu exagerați cu acestea, efectele nu se vor simți, conform medicilor. Ouăle prăjite, mâncate de trei până la cinci ori pe săptămână, nu vor afecta sănătatea în niciun fel. Pe de altă parte, persoanele care mănâncă des câte trei sau patru ouă prăjite la fiecare masă, își cresc nivelul colesterolului rău, deoarece le prăjesc în ulei.
Important este și cu ce asociem ouăle, pentru a ne asigura că reprezintă o combinație sănătoasă. Deși este un ameste perfect de gusturi și arome, odată consumate alături de brânză, slănină și unt, bogate în grăsimi saturate și colesterol, pot avea efecte nedorite mai ales asupra kilogramelor noastre.
În schimb, poți mânca fără griji un ou cu o salată sau ceva foarte ușor, un iaurt slab sau orice legumă. Și pâinea ar putea sta departe, mai ales spre seară, când combinația ar putea deveni deja mult prea grea.