Câte ore trebuie să iei pauză între mese. Detaliul care te îmbolnăveşte
Românii vor să mănânce bine, astfel astfel încât iau în calcul tot ce aud nou pentru a avea o viață cât mai sănătoasă. Acum, nutriționiștii au dezvăluit câte ore trebuie să iei pauză între mese. Care este detaliul neștiut care te îmbolnăveşte.
Nutriționiștii au spus câte ore trebuie să iei pauză între mese. Cum te poți îmbolnăvi
Ultimele studii în domenii le-au indicat oamenilor de știință că o pauză de trei până la cinci ore între mese este ideală pentru o digestie optimă.
De asemenea, consumul de proteine, fibre și grăsimi la fiecare masă menține senzația de sațietate mai mult timp, astfel încât nu mai sunt necesare gustările între mese.
Problemele digestive necesită un altfel de orar de masă
În cazul omenilor cu probleme digestive însă, cum ar fi bolile inflamtorii intestinale, este nevoie de o planificare diferită a orarului meselor, anunță oamenii de știință.
Sunt mai multe recomandări în ceea ce privește numărul și frecvența meselor zilnice. Unii experții recomandă să mâncăm la fiecare două ore pentru a stimula metabolismul. Alții spun că e mai indicat să servim doar trei mese pe zi, fără gustări între ele, pentru a obține și a ne menține greutatea ideală.
De ce se ține cont pentru stabilirea orelor de masă
Însă, înainte de a vă decide asupra celei mai bune variante e important să luați în calcul factori cum sunt nivelul zilnic de activitate fizică și eventuale probleme de sănătate.
Astfel, persoanele cu afecțiuni cronice, cum este diabetul, urmează, de obicei, un plan alimentar strict și mănâncă la aceeași oră zilnic pentru a-și stabiliza nivelul glicemiei. De asemenea, persoanele cu boli inflamatorii intestinale pot avea nevoie de porții de mâncare mici și dese, toată ziua.
Timpul ideal între mese
Ideal, pauza dintre mese ar trebui să fie între trei și cinci ore, timp suficient pentru golirea conținutului stomacului în intestinul subțire.
După această perioadă de așteptare apare senzația fizică de foame, putând fi astfel evitat mâncatul pe fond emotional.
Ce se întâmplă dacă pauzele între mese sunt prea mari
„Pentru o persoană obișnuită, planificarea meselor în acest fel este probabil cea mai eficientă. În cele trei-cinci ore de pauză alimentară, intestinul are timp să se curețe, contractându-se și împingând alimentele nedigerate prin sistemul digestiv. Atunci când mâncați, acest proces de curățare este întrerupt,” a explicat Amanda Sauceda, nutritionist certificat.
Nu în ultimul rând, trebuie reținut că o pauză prea mare între mese poate aduce probleme precum scăderea glicemiei, tremor și iritabilitate.