Sarmalele sunt unul dintre preparatele preferate ale românilor, mai ales când vine vorba de mesele de sărbători. Cu toate acestea, la fel de gustoase ies făcute și fără carne, numai bune de savurat în perioadele de post. Descoperă, în rândurile de mai jos, rețeta perfectă pentru sarmale de post. Este important să știi cât să le lasă să fiarbă!
În timpul săptămânilor de post, potrivit tradiției ortodoxe, este interzis consumul de alimente de origine animală, ceea ce face ca sarmalele de post să fie o alegerea populară în meniul românilor. Umplutura acestora poate fi pregătită cu diverse legume și cu orez, cu nuci sau cu stafide, în timp ce carnea poate fi înlocuită cu alternative vegetale, cum ar fi ciupercile sau soia.
Cât despre timpul pe care trebuie să îl petreacă la fier, acesta poate varia în funcție de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea sarmalelor sau cantitatea de umplutură. În general, gospodinele recomandă ca acestea să se lase la fiert timp de aproximativ o oră – o oră și jumătate.
Totodată, este important ca, în timpul fierberii, să se adauge apă suficientă pentru a acoperi sarmalele și să se amestece ușor din când în când, evitând mișcările prea puternice pentru a nu le desface.
Iată cum să prepari sarmale de post în doar câțiva pași simpli.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Pentru început, se pregătesc frunzele. Se spală bine și, în caz că acestea sunt de viță de vie, trebuie puse în apă fierbinte timp de 2-3 minute pentru a se înmuia.
Într-o tigaie mare, se călește ceapa și usturoiul cu puțin ulei de măsline până când devin translucide, după care se adaugă morcovii și ardeii și se mai lasă pe foc alte 5–7 minute, amestecând din când în când. La final, se adaugă orezul crud și se mai lasă circa 2-3 minute.
Separat, într-un bol, se amestecă bine orezul și legumele sotate, după care se adaugă boiaua dulce, sarea și piperul, după gust. Se începe apoi învelirea sarmalelor, se pun în oală și, la final, se adaugă sucul de roșii și apa, suficient cât să fie acoperite.
Se pune un capac peste și se lasă la fiert preț de o oră și jumătate.
Citește și: Sarmale de post ca la mănăstire. Doar măicuţele le mai fac aşa, ingredientul care schimbă tot gustul