Câte mese trebuie să ai pe zi, de fapt. Greşeala făcută de mai toţi românii, aşa se îmbolnăvesc
Te-ai întrebat vreodată dacă frecvența cu care mănânci are vreun impact asupra obiectivelor tale de sănătate? În timp ce concentrarea asupra unor aspecte precum aportul caloric, macronutrienții și alimentele sănătoase este esențială, frecvența meselor este și ea esențială, mai ales că poate avea un impact asupra tuturor aspectelor, de la nivelul de zahăr din sânge până la creșterea în greutate. Cu alte cuvinte, vorbim despre câte mese trebuie să ai pe zi, de fapt, iar nutriționiștii trag un semnal de alarmă, spunând că, de fapt, este greşeala făcută de mai toţi românii, și că aşa se îmbolnăvesc.
Impactul multor mese mai mici pe zi
indiferent dacă lucrezi la sănătatea metabolică, la pierderea sau creșterea în greutate sau la o mai bună calitate a somnului, este o idee bună să te concentrezi asupra numărului de mese pe care le iei în timpul zilei. Dacă ai diabet, este și mai important să teconcentrezi asupra frecvenței cu care mănânci în timpul zilei. Dar nu există o soluție universală atunci când vine vorba de frecvența meselor, așa că cel mai bine este să consulți un expert în nutriție înainte de a face orice schimbare.
Este o idee bună să știi suficient de multe despre beneficiile pentru sănătate ale consumului câtorva mese mari și multe mese mai mici pe parcursul zilei, astfel încât să poți alege ceea ce funcționează cel mai bine pentru corpul tău. Pentru a afla mai multe despre avantajele și dezavantajele fiecărui model de alimentație, citește mai departe și află câte mese trebuie să ai pe zi, de fapt.
Așadar, cum influențează consumul mai frecvent de mese mai mici nivelul de glucoză, sănătatea metabolică, creșterea în greutate, nivelul de activitate și pofta de mâncare? Există două fețe ale monedei aici, ca în cazul tuturor lucrurilor legate de sănătate și bunăstare.
Câte mese trebuie să ai pe zi, de fapt
Potrivit multor experți, micul dejun este un stimulent pentru arderea grăsimilor, iar 5-6 mese mici pe zi împiedică încetinirea metabolismului. Dar studiile arată de fapt rezultate mixte și nu este clar că mesele mai frecvente te ajută să slăbești.
Un argument careapare foarte des este că oamenii ar trebui să mănânce des pentru a echilibra nivelul de zahăr din sânge. Se crede că mâncatul unor mese mari duce la creșteri și scăderi rapide ale glicemiei, în timp ce mâncatul unor mese mai mici și mai frecvente ar trebui să stabilizeze nivelul de zahăr din sânge pe parcursul zilei.
Acest lucru, însă, nu este susținut de știință. Studiile arată că persoanele care mănâncă mese mai puține și mai mari au niveluri mai scăzute de glucoză în sânge, în medie. Este posibil ca aceștia să aibă vârfuri mai mari ale glicemiei, dar, în general, nivelurile lor sunt mult mai scăzute. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele cu probleme de glicemie, deoarece a avea un nivel ridicat de zahăr în sânge poate cauza tot felul de probleme.
S-a demonstrat, de asemenea, că mâncatul mai puțin frecvent îmbunătățește sațietatea și reduce foamea în comparație cu mesele mai frecvente. Când vine vorba de controlul glicemiei, micul dejun pare să joace, de asemenea, un rol important. Studiile arată că a mânca cea mai mare masă a zilei dimineața, sau la începutul zilei, scade media zilnică a nivelului de zahăr din sânge.
Vezi și: Câte ore trebuie să iei pauză între mese. Detaliul care te îmbolnăveşte
Avantajele de a mânca patru până la șase mese mai mici într-o zi
Deși există dovezi limitate că patru până la șase mese mici pe zi au un impact favorabil asupra pierderii de grăsime, ar putea exista și alte avantaje. Iată câteva persoane care ar putea beneficia de pe urma unor mese mai frecvente pe parcursul zilei:
- Persoanele cu hipoglicemie clinică (când glicemia scade sub 70 mg/dL). Hipoglicemia este asociată cu tremurături, transpirații, amețeli, greață și piele umedă.
- Cei care au suferit o intervenție chirurgicală de pierdere în greutate și pot avea nevoie să mănânce mese mici.
- Cei care au un nivel ridicat de activitate sau care se angajează în exerciții fizice sau alte activități fizice de mai multe ori pe zi.
Câte mese trebuie să ai pe zi și dezavantajele consumului a patru până la șase mese mai mici într-o zi
Pe baza punctelor de mai sus, ai crede că a mânca între patru și șase mese pe zi este o alegere ușoară pentru un stil de viață sănătos. Dar, din moment ce nu există o măsură unică în ceea ce privește beneficiile pentru sănătate ale diferitelor planuri de dietă, pot exista și dezavantaje pentru unii. Iată câteva dintre ele:
- Mâncatul mai frecvent menține organismul într-o stare de alimentație, ceea ce ar putea însemna niveluri mai ridicate de glucoză pe parcursul zilei. Cercetările susțin ideea că cei care mănâncă mese mai mari, dar mai puține pe parcursul zilei, au niveluri de glucoză mai scăzute decât cei care mănâncă mai des.
- Un alt dezavantaj semnificativ este faptul că poate fi dificil să te adaptezi la semnalele de foame sau de sațietate, deoarece nu ești niciodată cu adevărat flămând, dar nici cu adevărat sătul! Poate provoca o oarecare confuzie cu semnalele apetitului.
- Un studiu fascinant realizat în rândul bărbaților sănătoși poate ajuta la explicarea acestui aspect. Acesta a constatat că o dietă cu frecvență redusă a meselor a crescut sațietatea. De asemenea, a redus senzația de foame în comparație cu grupul care mânca mai frecvent.
- Cercetările recente sugerează că a mânca mai mult de șase mese pe zi față de trei mese pe zi crește riscul de boli cronice, deși, desigur, corelația nu este egală cu cauzalitatea.
- În cele din urmă, s-a spus că mâncatul unor mese mici, mai frecvente, crește rata metabolică și arderea grăsimilor, dar cercetările nu susțin această afirmație. Deși există o oarecare termoreglare crescută atunci când mâncăm din cauza digestiei alimentelor, acest lucru nu pare să aibă un impact semnificativ asupra ratei metabolice.
Vezi și: Cele mai ciudate tipuri de pizza din lume. Tu ai încerca aceste combinații bizare?
Un studiu din 2010 a constatat că subiecții care și-au mărit frecvența meselor, dar au consumat aceeași cantitate de calorii pe parcursul a opt săptămâni ca și grupul de control, nu au prezentat îmbunătățiri în ceea ce privește pierderea de grăsime sau apetitul față de cei care au mâncat mai rar.
Vezi și: Ce să mănânci de post la micul dejun. 10 idei din care să te inspiri
A mânca micul dejun sau a nu mânca micul dejun?
„Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei…” sau nu? Înțelepciunea convențională dictează că micul dejun este o necesitate, că îți pornește metabolismul pentru ziua respectivă și te ajută să slăbești. Mai mult, studiile observaționale arată în mod constant că cei care sar peste micul dejun au mai multe șanse de a fi obezi decât persoanele care mănâncă micul dejun.
Totuși, corelația nu este egală cu cauzalitatea. Aceste date nu dovedesc că micul dejun te ajută să slăbești, ci doar că luarea micului dejun este asociată cu un risc mai mic de a fi obez. Cel mai probabil, acest lucru se datorează faptului că cei care sar peste micul dejun tind să fie mai puțin atenți la sănătate în general, optând poate pentru o gogoașă la serviciu și luând apoi o masă mare la McDonald’s la prânz.
Toată lumea știe că micul dejun este bun pentru tine, astfel încât persoanele care au obiceiuri sănătoase în general sunt mai predispuse să ia micul dejun. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă că micul dejun pornește metabolismul și vă face să slăbiți.
Cu toate acestea, consumul micului dejun poate fi benefic pentru anumite aspecte ale sănătății. Se pare că controlul organismului asupra glicemiei este mai bun dimineața. Prin urmare, un mic dejun bogat în calorii are ca rezultat un nivel mediu zilnic mai scăzut al glicemiei în comparație cu o cină bogată în calorii.
Vezi și: Ce trebuie să mănânci dimineaţa ca să slăbeşti. Legătura neaşteptată între micul dejun şi greutate
De asemenea, un studiu efectuat la persoane cu diabet de tip 2 a constatat că postul până la prânz a crescut creșterea glicemiei după prânz și cină. Aceste efecte sunt mediate de ceasul corporal, cunoscut și sub numele de ritm circadian, dar sunt necesare mai multe studii înainte ca oamenii de știință să poată înțelege pe deplin cum funcționează.
Persoanele cu diabet și cele care sunt preocupate de nivelul de zahăr din sânge ar trebui să ia în considerare consumul unui mic dejun sănătos. Dar ca sfat general, dacă nu vă este foame dimineața, săriți peste micul dejun. Doar asigurați-vă că mâncați sănătos în restul zilei.
Concluzia
Nu există beneficii pentru sănătate dacă mâncați mai des. Nu crește numărul de calorii arse și nici nu vă ajută să pierdeți în greutate. De asemenea, mâncatul mai des nu îmbunătățește controlul zahărului din sânge. În orice caz, consumul de mai puține mese este mai sănătos. Pare destul de clar că mitul meselor frecvente și mici este doar atât, un mit.