Supa cu găluște este una dintre cele mai populare din bucătăria românescă, însă poate părea intimidantă pentru multe gospodine. Dacă respecți anumite cantită și trucuri, vei obține găluște moi și pufoase de fiecare dată. Care este cantitatea corectă de griș și ce să faci pentru un rezultat perfect.
Este una dintre cele mai gustoase supe, însă le poate da bătăi de cap multora, din cauza găluștelor. Acestea pot să iasă prea tari sau pot să nu se umfle la fiert, dacă nu respecți anumite cantități și proporții. În general, cantitatea de griș trebuie să fie aceeași cu cantitatea de ou. Un ou are în jur de 60 de grame, astfel că la un ou se adaugă cam 3 linguri de griș, o lingură având aproximativ 20 de grame.
Așadar, la 2 ouă vom adăuga 6 linguri de griș, pentru un rezultat perfect. Pe lângă ou și griș, se mai pune și un praf de sare. Iar dacă vrei ca găluștele să fie pufoase și să crească, poți adăuga în vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu în compoziție.
Pentru această supă ai nevoie de carne de pui și multe legume, ouă, griș și condimente. Se spală carnea și se pune la fiert, după care se îndepărtează spuma. Când nu se mai formează spumă, se pun legumele spălate și curățate. Poți folosi morcov, țelină, păstârnac, rădăcină de pătrunjel. Se lasă să fiarbă la foc mic, până când carnea și legumele sunt gătite. După ce au fiert, atât carnea de pui, cât și legumele pot fi scoase și tăiate cubulețe, după care se adaugă din nou în supă.
Pentru a face găluștele, se separă ouăle, care trebuie să fie la temperatura camerei, și se bat albușurile spumă. Se adaugă sare și puțin bicarbonat, după care se pun și gălbenușurile și se încorporează grișul. Compoziția nu trebuie să fie foarte groasă, pentru că grișul se va mai umfla, pe măsură ce stă. Dintr-un ou ies în jur de 5-6 găluște, astfel că în funcție de cantitatea de supă, poate fi nevoie de mai multe ouă.
Se lasă compoziția 10-15 minute la frigider, după care se formează găluștele, cu o lingură unsă cu puțin ulei, pentru a le da formă. Se pun găluștele în supă, se acoperă cu un capac și se mai lasă să fiarbă până când acestea și-au dublat volumul. Se oprește focul și se adaugă verdeață proaspăt tocată, pătrunjel sau leuștean.