În luna august a acestui an, România a donat peste 2 milioane de doze de vaccinuri COVID-19. În același timp vindea peste 1,1 milioane de doze. De asemenea, pe fondul scăderii interesului pentru vaccinare, CNCAV a suspendat livrările de la Pfizer/BioNTech și AstraZeneca în aceeași lună. Astăzi aflăm, printr-un nou comunicat CNCAV, că se vor importan aproximativ 800.000 de doze de vaccin de la Johnson&Johnson.
Dacă în luna augst sesuspendau importurile, iar altele doze erau donate sau vândute, astăzi CNCAV anunță decizia de a importa noi doze de vacin. Noile vaccinuri, cu doză unică, vin de la compania Johnson&Johnson, iar cantitatea ar fi de aproximativ 800.000 de doze. Comunicatul a fost publicat de CNCAV pe site-ul oficial
„792.000 doze de vaccin Jannsen vor ajunge mâine, 27 octombrie a.c., la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Transportul este asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin vor fi aduse în București pe cale terestră. Dozele vor fi depozitate la Centrul Național de Stocare, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel național.
Centrul Național de Stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului „Cantacuzino” este complet autorizat și avizat de către Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), autoritatea națională care are competență în domeniul medicamentului de uz uman.”, se precizează în comunicatul CNCAV.
România a oprit importul majorității vaccinurilor Covid-19, după ce o încetinire a campaniei de vacinare. Situația a determinat guvernul să vândă Danemarcei peste un milion de doze de vaccinuri Johnson&Johnson și să caute o prelungire a valabilității a zeci de mii de vaccinuri expirate.
Multe state din Europa Centrală și de Est erau îngrijorate la acel moment cu privire la scăderea ratelor de inoculare, ceea ce putea lăsa secțiuni mari ale populației vulnerabile la varianta Delta extrem de contagioasă a Covid-19 și tulpinile viitoare ale virusului.
Aproximativ 24% din cei 19 milioane de locuitori ai României au fost inoculați în totalitate, dar vaccinarea slăbit în provinciile rurale din cauza infrastructurii slabe, a precauției față de stat și a răspândirii teoriilor conspirației prin comunitățile în care educația pentru sănătate este adesea slabă.
În același timp, scăderea ratei de infecție a slăbit impulsul pentru unii din România de a se vaccina în luna iunie, iulie și începutul lui august. La începutul lunii iulie erau declarate doar 31 de cazuri noi de Covid-19 și cinci decese raportate, adăugându-se la un total național de 1,08 milioane de infecții și 33.786 de decese.