Managerul Institutului „Matei Balș” a vorbit despre eficiența vaccinurilor anti-Covid-19 împotriva tulpinii care îngrozește lumea. Din păcate, noua variantă Delta devine dominantă în lume, astfel că tot mai multe cazuri apărute îngrijorează medicii. În țara noastră s-au înregistrat deja trei decese din cauza noii tulpini, niciuna dintre victime nefiind vaccinată.
Despre agresivitatea și puterea de contagiozitate vorbește toată lumea, astfel că oamenii din întreaga lume sunt rugați să aibă în vedere măsuri constante de protecție anti-Covid-19, nesimțindu-se în siguranță doar pentru că s-au vaccinat.
Până în acest moment, în România au fost descoperite 57 de cazuri datorate tulpinii Delta, fiind repartizate în Bacău, Argeș, Ilfov și București. Alte trei persoane au decedat, dintre care, doi bărbați de 35 de ani, respectiv, 62 de ani, cae fuseseră plecați în Irlanda și Finlanda, de unde probabil s-au și infectat. Potrivit ultimelor informații, niciuna dintre persoane nu era vaccinată, ceea ce confirmă faptul că persoanele nevaccinate sunt în pericol.
Medicul Adrian Marinescu a vorbit miercuri seară despre eficiența vaccinurilor în fața acestei tulpini, explicând că este cea mai bună protecție împotriva contactării acestei mutații agresive.
Acesta a adus în atenția publicului ultimele informații referitoare la descoperirile făcute în Mare Britanie și Israel, acolo unde vaccinarea s-a realizat la un procent semnificativ din populație, tocmai pentru a se feri de tulpina periculoasă. Întrebat despre ce se cunoaște la acest moment despre eficiența vaccinurilor, infecționistul a răspuns scurt și la obiect.
„Că există eficienţă, din fericire. Despre tulpina Delta vorbim de ceva vreme şi ştim că se transmite uşor, iarăşi din fericire nu sunt forme agresive, nu avem dat că sunt forme severe.
O persoană vulnerabilă există riscul să facă şi o formă cu complicaţii. Vaccinurile existente sunt eficiente chiar dacă datele pe care le avem spun că există o eficienţă mai scăzută cu un anumit procent în ceea ce ştiam, cu varianta clasică, dar sunt eficiente”, a transmis medicul Marinescu
Întrebat dacă toate vaccinurile din schema care a fost aprobată în UE au eficienţă suficientă, medicul Adrian Marinescu a explicat că totul este relativ, depinzând de mutațiile care pot apărea datorită circulației virusului.
„Au eficienţă. Noţiunea de suficient e în termeni relativi, este important ca această vaccinare să se întâmple repede, pentru că e clar dacă virusul va rămâne mai mult timp în circulaţie suferă mutaţii şi vor apărea noi variante. Deja vorbim de Lambda, Epsilon”, a dezvăluit specialistul.
Cu privire la imunitatea oferită de trecerea prin boală, managerul de la Balș a explicat că este mai puțin eficientă decât cea oferită de vaccin, ultima fiind asigurată de imunitatea prin celulă.
„Da. Vaccinul asigură o imunitate, dar vestea bună nu este că imunitatea prin anticorpi, ci imunitatea prin celulă care face diferenţa. Să ţină atât de mult încât să ne ajute în faţa formelor severe”, a mai adăugat AdrianMarinescu, potrivit observatornews.ro.