Câte cazuri de coronavirus sunt în Rusia. Ce măsuri s-au luat și de ce sunt atât de puține

de: Luiza Moldovan
17 03. 2020

Rusia a anunțat că-și va închide granițele începând de miercuri, 18 martie, până la 1 mai, ca o măsură de precauție pentru siguranța sănătății publice din această țară. Până acum, Rusia e una dintre țările care are cele mai puține cazuri de infecții cu Covid-19.

Măsuri drastice luate în Rusia pentru limitarea infecției cu Covid-19

Potrivit prim-ministrului Mișustin, aceste măsuri sunt luate și cu scopul de prevenire a infecției pe teritoriul Rusiei.

„Pentru a asigura securitatea statului, a apăra sănătatea publică şi a preveni propagarea infecţiei de Covid-19, guvernul rus a decis să restricţioneze temporar intrarea în Federaţia Rusă a cetăţenilor străini şi apatrizi”, a explicat Mişustin.

Măsura nu se aplică persoanelor care sunt deja prezente pe teritoriul Rusiei. Decizia a fost luată în contextul în care duminică, în  Rusia se înregistrau 63 de cazuri de infecții cu Covid-19, iar luni, numărul acestora crescuse la 93. Aceste cazuri proveneau de la persoane care nu fuseseră plecate în străinătate.

De asemenea, școlile vor fi și ele închise începând cu 21 martie. Până atunci, părinții au libertatea de a decide dacă-și mai duc sau nu copiii la școală. Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, le-a cerut persoanelor vârstnice să nu-și părăsească domiciliul decât dacă chiar trebuie.

Stare de carantină în toată Rusia sursa foto: dailysabah.com

„Această perioadă nu este o vacanță”

În privința adunărilor publice, acestea vor fi limitate la cel mult 50 de persoane. Primarul Moscovei a publicat pe internet un mesaj în care făcea apel la populație să nu ia această perioadă de carantină drept o vacanță și să iasă în locuri publice, ci ca pe o măsură de izolare voluntară: „Îi invit pe părinţii copiilor care nu se duc la şcoală să nu meargă în centre comerciale, parcuri şi în orice alt spaţiu public. Închiderea şcolilor nu constituie o vacanţă suplimentară, ci o măsură de izolare volun”

Măsura de carantinare va fi aplicată și persoanelor care vin din SUA, Marea Britanie, toată Uniunea Europeană, Ucraina și Belarus.