Câte calorii are o shaorma mică, de 300 de grame. Mai că nu îți vine să o mănânci

de: Ana Chivu
06 04. 2022

Mulți oameni adoră să mănânce shaorma, iar chiar și cei care au un stil de viață sănătos o consumă în zilele în care mai trișează. Câte calorii are o porție mică din acest preparat? Toți cei care poftesc zilnic la ea ar trebui să știe acest detaliu. Ce trebuie să știi despre această rețetă și cum ai putea să te bucuri de ea acasă într-o formă mult mai sănătoasă? Iată de ce ingrediente ai nevoie și cum să o prepari ușor!

Câte calorii are o shaorma mică: cu cât te îngrași dacă mănânci asta

Shaorma a devenit de ani buni unul din cele mai apreciate feluri comandate la fast-food-urile din România. Aceasta este accesibilă la preț, este categoric delicioasă și potrivită pentru gusturile multora.

Numărul de restaurante de acest tip care să aibă produsul în cauză spune tot. Cu toate astea, mulți specialiști susțin că preparatul de origine orientală nu este deloc cea mai sănătoasă alegere culinară pe care o putem face.

De ce? Ea conține deseori cartofi prăjiți, multe sosuri și carne grasă. O shaorma mică (porția de 300 de grame) are în medie 714 calorii.

Ce conține varianta sănătoasă?

  • De asemenea, ea mai conține:

24,6 grame de proteine
43,2 grame de lipide
56,7 grame de carbohidrați
5,1 grame de fibre.

Poți alege o opțiune mai sănătoasă și să o prepari cu o carne slabă (pui sau curcan), amestec de legume (roșii, castraveți proaspeți/murați, ceapă, porumb sau ardei) și un ketchup fără calorii. De asemenea, totul trebuie învelit corespunzător cu o lipie cu semințe sau foi de orez.

Cine a inventat shaorma?

Shaorma vine din limba arată și înseamnă “rotativ”. Turcii au botezat-o shaorma “doner kebab”, care înseamnă “kebab rotit”. O familie de turci a venit cu această idee în sezonul XIX.

Ei au schimbat metoda de rotire a cărnii în fața flăcării de la orizontal la vertical. Tot turcii au pus câteva garnituri lângă carne precum: castraveți, roșii sau salată.

Aceștia au servit-o inițial într-o chiflă cu susan, iar abia prin anii 1950 a apărut shaorma la lipie. Un bărbat a observat că împletitura reduce șansele ca toate sosurile să cadă pe tine.

Din momentul acela, shaorma a devenit mondială. Acum se găsește în diverse variante, cu carne de miel, pui, porc sau vită, din SUA până în Japonia și Rusia.

Este clar că preparatul este extrem de iubit de românii care ar cumpăra-o des. Cu toate astea, specialiștii susțin o variantă mai sănătoasă a sa.