România pare să se afle la un pas de catastrofă economică. Adevăratele efecte ale săptămânilor de stare de urgență, a lunilor de restricții și ale cheltuielilor uriașe provocate de pandemia de COVID-19 abia acum încep să se resimtă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu bugetul României?
În primele opt luni ale anului 2020, veniturile statului provenite din profiturile realizate de companii s-au prăbușit. Față de aceeași perioadă a anului trecut, la buget au intrat sume cu 14,6% mai mici. Același procent de scădere s-a obținut și din colectarea de către stat a TVA-ului, care este a doua cea mai importantă sursă de venituri.
Mai mult, potrivit Economica.net, contribuțiile la asigurări sociale, plătite de salariați și persoanele fizice care realizează venituri, au scăzut și ele cu 0,3%.
În ultimele luni, cheltuielile statului ai crescut exponential. Cele mai mari se fac la asiatența socială, compusă, într-o proporție important, de 80%, din pensii. Acest tip de cheltuială a ajuns la 5,6% din totalul cheltuielilor statului. Dacă o adunăm cu procentul din buget alocat plății salariilor angajaților bugetari, de 28%, se constantată că 64% din buget este ocupat de pensii și salariile angajaților la stat.
Agenţia de evaluare S&P Global Ratings a avertizat România că decizia Parlamentului de a reintroduce o majorare a pensiilor cu 40% ar declanşa o corecţie fiscală dezordonată, tocmai într-un moment în care economia se confruntă cu impactul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.
„Credem că, dacă această majorare va rămâne în picioare, România va fi muşcat mai mult decât poate mesteca, fiscal vorbind. Dacă va fi implementată, o astfel de majorare considerabilă a cheltuielilor permanente, ar fi una dăunătoare pentru performanţele fiscale şi externe ale României şi, cel mai probabil, va provoca o corecţie bugetară dezordonată, cu repercusiuni asupra revenirii fragile a economiei după pandemia de Covid-19”, subliniază analiştii S&P, adăugând că următoarea revizuire de rating pentru România este programată pentru data de 4 decembrie.
O altă creștere importantă se resimte și la capitolul bunuri și servicii. Aici, costurile au crescut cu 13%, ocupând, în prezent, 13,4% din buget.
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat miercuri că se aşteaptă ca agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s (S&P) să păstreze ratingul României în decembrie, menţionând că obiectivul său este ca ţara să treacă la o perspectivă stabilă pentru economie.
„Avem discuţii cu agenţiile de rating şi am avut discuţii foarte multe în acest an. Acest guvern a demonstrat cu administrează precaut şi responsabil finanţele publice. De aceea S&P şi celelalte agenţii de rating au menţinut ratingul. Şi aşa vom face şi în continuare. Vom avea transparenţă maximă. Mă aştept să fie menţinut ratingul în decembrie. Obiectivul meu bineînţeles este de a trece la perspectivă stabilă pentru economie. De aceea, de fiecare dată când avem discuţii cu agenţiile de rating voi prezenta planurile noastre pe termen mediu pentru a vedea clar că vrem consolidare fiscală”, a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.