Noua lege a pensiilor va intra în vigoare pe 1 septembrie 2024. Există însă, unele excepții ce au fost aplicate încă de la începutul anului, cum ar fi condițiile în care o persoană poate să beneficieze de pensie anticipată. Câtă vechime trebuie să ai pe piața muncii pentru a încasa banii de la stat.
Se fac ultimele schimbări privind pensiile vârstnicilor din România. Autoritățile politice spun că, în curând, veniturile financiare acordate lunar pensionarilor vor suferi modificări, ca urmare a finalizării procesului de recalculare. Însă nu este singura modificare ce vizează foștii angajați.
Legea pensiilor, cu modificările și completările făcute în urma cerințelor impuse de Comisia Europeană, va intra în vigoare e pe 1 septembrie 2024. Există unele prevederi care au intrat în linie dreaptă pe parcursul anului, una dintre ele fiind cu referire la pensia anticipată.
Angajații care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de legea în vigoare pot să solicite statului să se pensioneze anticipat. Pensionarea anticipată poate să aibă loc cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare.
Potrivit prevederilor legale, vârsta standard de pensionare, stagiul complet de cotizare pentru femei şi bărbaţi, este stabilită în raport cu anul și luna nașterii. Valoarea pensiei anticipate încasate lunar se stabilește în funcție de aceleași condiții ca în cazul pensiei pentru limită de vârstă.
„Vârsta standard de pensionare este 62 ani și 2 luni. Stagiul complet de cotizare este 32 ani și 6 luni. Prin reducerea vârstei standard de pensionare cu 5 ani, rezultă că, începând cu împlinirea vârstei de 57 de ani și 2 luni, persoana în cauză va putea solicita pensia anticipată.
Cu o condiție: la momentul solicitării, să se facă dovada realizării unui stagiu de cotizare de cel puţin 40 ani și 6 luni (32 ani și 6 luni/stagiul complet de cotizare prevăzut de lege + 8 ani)”, se arată pe site-ul oficial al Casei Naționale de Pensii Publice.
Trebuie să amintim și despre pensia anticipată parţială. Aceasta se acordă cu cel mult 5 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare. Persoanele care pot beneficia de ea trebuie să fi realizat stagiile complete de cotizare prevăzute de lege sau să fi depăşit stagiul de cotizare cu până la 8 ani.