Salata de icre este unul dintre cele mai îndrăgite preparate. Deși este nelipsit de pe mesele festive și nu numai, puține gospodine știu să îl prepare așa cum trebuie. Câtă sare și cât ulei se pun, de fapt, în icrele proaspete și când îți dai seama că sunt gata.
Icrele proaspete sunt foarte delicioase, un preparat care se potrivește perfect la orice eveniment. Deși sunt foarte gustoase și apreciate, putini știu să le pregătească exact ca la carte și să nu exagereze cu sarea și uleiul.
Este important să urmărim cât de sărate le facem, dar mai ales cât ulei punem, astfel încât să nu fie prea grase. Există un secret pe care trebuie să îl respectăm întocmai și care ne va ajuta să obținem o salată perfectă.
Încă de când te apuci de icre, pune un praf de sare, pentru că se vor mesteca mai bine. La final, însă, pune după gust și fă-le moderat de sărate, pentru că gusturile diferă.
Cât despre ulei, rețeta celor mai buni bucătari spune că se adaugă 100 ml ulei/ 1 kg de icre. De asemenea, cei mai iscusiți bucătari spun că pui ulei până când vezi că s-a dublat cantitatea de icre. Așa înseamnă că sunt suficient de amestecate.
Dacă vrei să obții un preparat de-a dreptul special, optează pentru icre de cea mai bună calitate, preferabil proaspete. Icrele de sturion sunt considerate cele mai delicioase și se pregătesc și foarte ușor.
Pentru a obține o consistență fină, poți trece icrele prin sită sau le poți mărunți cu o furculiță. Ca să nu se simtă prea tare ceapa, toac-o mărunt sau dă-o pe răzătoare.
Înlocuiește zeama de lămâie cu zeamă de lime pentru un twist de aromă mai exotic. Dacă preferi o textură mai densă, poți amesteca salata de icre cu o cantitate mică de cartofi fierți și mărunțiți.
Încearcă să adaugi o lingură de smântână sau iaurt grecesc pentru a obține o consistență mai bună și un gust mai bogat.
Servește salata de icre cu felii subțiri de pâine prăjită sau lipii pentru a crea un contrast plăcut între arome și texturi. Poți adăuga și mirodenii, piper, în funcție de gustul fiecăruia.