Românii sunt mari consumatori de brânză, însă acest aliment se poate strica rapid, dacă nu este păstrat în condiții optime. Nu congelarea este soluția! Pentru a conserva brânzeturile, specialiștii recomandă gospodinelor să prepare saramură. În acest fel, brânza va putea fi consumată o perioadă mai lungă de timp și nu se va strica. Dacă vreți să faceți saramură pentru brânză, iată câtă sare se pune la un litru de apă!
Saramura este un ingredient destul de important în procesul de conservare și aromatizare a brânzei. Pentru a obține o saramură gustoasă, trebuie să țineți cont de mai multe trucuri.
De regulă, brânza pusă în saramură va avea un gust delicios și aromat mai mult timp. Se recomandă să faceți o saramură cât mai concentrată, pe care să o fierbeți înainte de a conserva brânza.
Saramura reprezintă o soluție salină utilizată de majoritatea gospodinelor pentru a conserva cât mai mult timp brânza proaspătă. Aceasta se obține prin dizolvarea sării în apă, iar mai apoi brânza se pune în acest amestec, pentru a absorbi aromele. În plus, saramura poate ajuta a stabilizarea texturii și gustului brânzei.
Pe vremuri, bunicile preparau des saramura pentru brânză și o păstrau în borcane sau butoiașe de lemn, pe care le închideau etanș. Pentru a face o saramură perfectă, sarea este ingredientul principal al saramurii și contribuie la conservarea și aromatizarea brânzei. De aceea, se recomandă să folosiți doar sare de calitate, pentru un gust senzațional. Și apa este importantă în acest proces. Folosiți doar apă filtrată sau apă de izvor, niciodată apa de la robinet.
Vezi și: Din ce este facută, de fapt, brânza de Sibiu. De asta are un gust diferit
Așadar, la un litru de apă se adaugă o linguriță de sare grunjoasă. Puteți regla antitatea de sare în funcție de preferințele personale și de tipul de brânză pe care o pregătiți. Saramura se fierbe și se toarnă peste feliile de brânză. În saramură mai puteți pune și ierburi proaspete, condimente sau chiar usturoi.
Pentru ca brânza să nu se strice și să-și păstreze prospețimea și calitatea, aceasta trebuie acoperită complet de saramură. Brânza se păstrează într-un recipient sigilat, depozitat la rece.