Câtă sare se pune la sucul de roșii. Multe gospodine greșesc, de asta nu iese gustos și face imediat floare
Sucul de roșii pregătit în casă este nelipsit din cămara gospodinelor iscusite, mai ales că este nemaipomenit de gustos și aromat. Acesta este perfect pentru a adăuga un plus de savoare preparatelor pe care vreți să le gătiți peste iarnă. Sucul de roșii fără conservanți se face simplu și ușor, dar puține gospodine știu câtă sare se pune la sucul de roșii.
Cum faci cel mai bun suc de roșii
Majoritatea gospodinelor aleg să prepare sucul de roșii acasă, mai ales că este și o variantă mult mai ieftină și sănătoasă. Sucul de roșii pentru iarnă, 100% natural, poate fi folosit la supe, ciorbe și mâncăruri de orice fel. De asemenea, oamenii de știință susțin că sucul de roșii conține o substanță specială care ne poate face să ne relaxăm.
Totuși, pentru a-l prepara trebuie să ținem cont de anumite trucuri. Sucul de roșii trebuie să fie concentrat, dens și cu o culoare vie și frumoasă. Aceste reușește să ofere o aromă gustoasă și delicioasă oricărui preparat.
Și pentru că acum este sezonul roșiilor românești bine coapte, este momentul perfect să pregătiți câteva sticle cu suc de roșii pentru iarnă.
Câtă sare se pune la sucul de roșii
Dacă vreți să preparați un suc de roșii ca la carte, trebuie să știți câtă sare se pune la sucul de roșii, pentru a ieși gustos. Majoritatea preferă să îl prepare fix după rețea tradițională a bunicii, adică la ceaun, cu roșii bine coapte și cărnoase.
Așadar, pentru ca sucul de roșii să nu fie prea sărat, se adaugă o lingură de sare grunjoasă, neiodată, la fiecare litru de suc. Dacă doriți ca sucul de roșii să fie sărat, atunci la 1 litru de suc de roșii se pune 1 linguriță de zahăr și 2 linguri de sare.
În schimb, sunt gospodine care preferă ca sucul de roșii să fie mai dulce, drept urmare, pune-ți 1 lingură de sare și 2-3 linguri de zahăr la 3 litri de suc.
Rețetă suc de roșii ca la bunica
Ingrediente:
- 10 kg de roșii
- sare grunjoasă (o lingură la fiecare litru de suc)
- zahăr brun (o linguriță la 1-2 litri de suc)
- piper
- frunze de țelină sau busuioc.
Mod de preparare:
Prima dată se spală roșii foarte bine și se taie în cubulețe mici. Apoi se strecoară cu ajutorul unei site, în acest mod va rămâne doar sucul lor, fără coji și semințe. Puteți folosi, însă, și o mașină specială de tocat.
Sucul de roșii se pune la fiert într-o oală mare și se lasă pe foc până când sucul scade la jumătate. În timpul fierberii, se pune în sucul de roșii frunze de țelină întregi sau de busuioc, iar la final se scot. Acestea vor da o aromă deosebită sucului de roșii.
După ce sucul a scăzut la jumătate, se adaugă condimentele: sarea, zahărul și piperul. Se amestecă totul bine, după care se mai pune din nou la fiert pentru aproximativ jumătate de oră. Când sucul de roșii este gata, acesta se pune în recipiente de sticlă sau borcane, care au fost sterilizate bine înainte.
Apoi, recipientele se întorc invers, pentru a se închide etanș. După ce s-au răcit complet, se pot depozita în beci sau cămară, într-un loc uscat și răcoros.
Un secret ar fi că, dacă sucul de roșii fierbe mai mult, cu atât consistența sa devine mai groasă și mai concentrată. Totuși, aveți grijă să nu fie o consistență atât groasă precum bulionul de roșii.
Citește și: De ce mucegăiește bulionul
Ce trebuie să știți înainte de a face suc de roșii
Înainte de a vă apuca de preparat sucul de roșii, trebuie să știți că sucul de roșii va ieși mai acru dacă tomatele nu sunt suficient de coapte. Pentru a înlătura acest gust se poate adăuga spre sfârșit puțină miere, după gustul fiecăruia.
După ce a fost preparat, sucul de roşii se păstrează la loc rece și întunecat pentru mai multe luni. După ce desfaceţi sticlele sau borcanele de suc de roșii, puteţi păstra restul, acoperit, în frigider. Atenție, însă! Acesta trebuie folosit în câteva zile, pentru că apoi riscă să se strice.
Citește și: Trucul prin care păstrezi roșiile proaspete peste iarnă
Aşezaţi sticlele sau borcanele într-un vas atunci când turnaţi lichidul fierbinte pentru a preveni accidentele cauzate de eventualele fisurări ale recipientelor. Dacă sucul de roşii/bulionul s-a răcit, îl puteţi turna în sticle sau borcane reci şi, ulterior, să-l introduceţi, timp de o oră, la cuptor, la foc mic spre mediu, într-o cratiţă cu apă.
Opţional, puteţi conserva în sucul de roşii ierburi aromate (pătrunjel, ţelină, mărar, leuştean, tarhon etc) ale căror frunze, spălate şi tocate, le adăugaţi în partea finală a preparării. Dacă nu aveţi maşină de separat cojile şi seminţele, fierbeţi roşiile cu tot cu sâmburi şi seminţe şi câteva căni de apă. După ce sucul de roşii a fiert, treceţi-l printr-o sită deasă.