Câtă sare este bine să consumi zilnic. Mihaela Bilic dă peste cap tot ce ştiai despre asta
Am crescut cu povești precum „Sarea în bucate”, în care ingredientul ce nu lipsește din nicio bucătărie de la noi din țară este comparat cu dragostea, iar mai apoi am aflat că în ciuda gustului extraordinar pe care îl dă mâncării, poate avea efecte nedorite asupra sănătății organismului uman, în cantități prea mari. Așadar, câtă sare este bine să consumi zilnic? Mihaela Bilic, celebrul medic nutriționist, va da peste cap tot ce știai despre asta.
Câtă sare este bine să consumi zilnic, de fapt?
Generații întregi de copii au crescut citind povestea lui Petre Ispirescu, „Sarea în bucate”, apoi, ca adulți, au fost asaltați de mesaje ce avertizează că excesul de sare în alimentație poate avea efecte negative asupra bunei funcționări a organismului uman.
Este un ingredient aproape nelipsit din gastronimia românească, mulți consideră, de fapt, că mâncarea fără sare nu are niciun gust. În plus, este prezentă în compoziția celor mai multe produse alimentare de pe piață, în special în cazul celor procesate.
Așadar, câtă sare este bine să consumi zilnic, fără a-ți pune în pericol sănătatea? Mihaela Bilic, unul dintre cei mai cunoscuți și respectați medici nutriționiști de la noi din țară, a elucidat misterul.
„Ce înseamnă un gram de sare?
Cum spune și povestea, iubirea maximă e ca sarea în bucate. Fără sare mâncarea nu are gust. Dar și prea multă sare dăunează grav sănătății.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un aport maxim de 5 g sare/zi, adică o linguriță. Atenție, nu e vorba doar de solnița cu sare, ci de toată sarea conținută deja în alimente. Campioni la aportul de sare sunt murăturile, sosurile, ronțăielile și mâncarea semipreparată. Sare avem peste tot, și în pâine și în biscuiți și chiar în apa de băut”, a scris Mihaela Bilic, pe Facebook.
Ce înseamnă, de fapt, un gram de sare
Medicul a dat câteva exemple utile celor care vor să nu depășească aportul zilnic recomandat de OMS, arătând ce înseamnă, de fapt, un gram de sare în alimentația noastră de zi cu zi:
- două felii de pastramă
- cinci felii de salam de Sibiu
- o felie și jumătate de șuncă de Praga
- un crenvurșt
- două felii de somon afumat
„Tot un gram de sare avem în trei felii de pâine, opt sau nouă măsline, un cub de brânză sau cașcaval, un triunghi de brânză cu mucegai sau parmezan.
La cat de multă sare există deja în produsele alimentare, eu zic că nu mai e nevoie să punem solnița pe masă!”, a încheiat aceasta.