Câtă maioneză trebuie să pui în salata de boeuf, de fapt. Explicația categorică a Mihaelei Bilic
Maioneza este unul din cele mai folosite și iubite sosuri din întreaga lume. Românii îl consumă mai ales în shaorma, sandwich-uri și în celebra salată de bouef. De cele mai multe ori gospodinele preferă să o gătească acasă de la zero. Din păcate, multe dintre ele nu știu exact cantitatea de care este nevoie pentru a lega toate legumele folosite în preparatul de sărbătoare. Câtă maioneză trebuie să pui, de fapt, în rețeta iubită de toți? Explicația Mihaelei Bilic.
Câtă maioneză trebuie să pui în salata de boeuf: explicația Mihaelei Bilic
Salata de boeuf se numără printre preparatele care nu lipsesc de pe mesele românilor de sărbători. Majoritatea gospodinelor o gătesc și cu alte ocazii, dar cu siguranță la evenimente este mai gustoasă. Ea este asociată de cele mai multe ori cu Crăciunul, Revelionul sau Paștele, dar mulți pofticioși o vor și la mesele de duminică.
Nutriționistul Mihaela Bilic susține că ea poate să fie și prietenoasă cu silueta doamnelor. La bază are multe ingrediente sănătoase precum: morcov, murături, mazăre, țelină și carne de vită. Toate acestea sunt fierte, dar ingredientul care o face să fie plină de calorii și grea pentru digestie este maioneza plină de ulei.
Medicul atrage atenția că nu trebuie să exagerăm cu cantitatea sosului alb. Acesta trebuie doar să lege ingredientele, dar să nu fie în exces sau să le acopere un strat gros de maioneză. Toate gospodinele trebuie să știe că sunt de ajuns doar trei linguri de sos la jumătate de kilogram de legume.
Cu ce poți să înlocuiești maioneza?
„Maioneza înseamnă ulei și fiecare lingură de ulei înseamnă 100 cal, indiferent de sortiment. Când e vorba de maioneză puteți socoti 80 cal pentru fiecare lingură, adică echivalentul unei felii de pâine. Salata de boeuf (fie ea și cu pui sau curcan în loc de vită) este un preparat de sezon care aduce laolaltă legumele și carnea fierte, murăturile și mazărea.
Din punct de vedere nutrițional este un aliment complet, care conține toate categoriile de nutrienți: glucide, proteine și lipide. Singura mențiune este să fiți zgârciți cu maioneza, ea trebuie doar să lege ingredientele, nu să le acopere.” scria, în urmă cu ceva timp, Mihaela Bilic, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
În cazul în care vrei o variantă dietetică pentru o salată de boeuf, poți să folosești o cantitate chiar mai mică de maioneză sau să o omiți complet. Ingredientele pot fi legate și de iaurt sau smântână și gălbenuș de ou fiert.
Amestecă două linguri de iaurt/smântână cu o lingură de muștar și adaugă sosul peste legumele tocate mărunt. De asemenea, poți opta pentru produse cu un procent mic de grăsime.