Vrei să fertilizezi solul din grădină în care ai plantat răsadurile de roșii? Playtech Știri îți explică cum să folosești cenușa pentru a hrăni pământul legumelor. Câtă cenușă se pune la un litru de apă.
Cenușa este de multe ori aruncată în sezonul rece, când se face focul la sobă, centrală sau șemineu. Gospodarii deștepți evită să o risipească însă, fiindcă are o utilizare practică în grădină. A fost de multe ori folosită drept fertilizator pentru legume sau flori.
Acest element poate fi o sursă bună de calciu și potasiu pentru legume, inclusiv pentru roșii. Într-o mică măsură, cenușa cconține și fosfor, aluminiu, magneziu, sodiu și alți câțiva micronutrienți, cum ar fi bor, cupru, molibden, sulf și zinc. Cantitatea de nutrienți depinde și de tipul de lemn ars.
Calciul reprezintă aproximativ 20 la sută sau mai mult din compoziția cenușii. E o cantitate destul de mare, fiind totodată și ingredientul principal din varul de grădină. Dacă solul este foarte acid, adică are pH 5,5 sau mai mic, cenușa ar putea să-l mărească. În acest sens, ai nevoie de doar 4 căni de cenușă.
Cu toate acestea, dacă solul este neutru sau alcalin, adăugarea de cenușă ar putea crește pH-ul prea mult, interferând cu capacitatea plantei de a absorbi nutrienți.
În circumstanțele mai sus expuse, este important să nu exagerezi cu cantitatea de cenușă pe care o folosești în grădină pe post de fertilizator. Înainte de a o aplica, testează pH-ul solului. Asigură-te apoi că cenușa este cernută și nu prezintă bucăți mari de cărbune sau jar activ (!).
Presară cenușă uniform pe solul din grădină în care ai plantat răsadurile de roșii. Particulele de cenușă sunt fine și pot fi răspândite rapid, dacă bate vântul. De aceea, este indicat să eviți să aplici cenușă când rafalele de vânt se intensifică. Indicat ar fi ca solul să fie umed când îl fertilizezi.
Există și o altă modalitate de a aplica cenușă solului în care ai plantat răsaduri de roșii, aceasta implicând diluarea ei în apă. Se adaugă cenușă uscată într-un vas curat, peste care se toarnă apă fierbinte. Se pune 4-5 căni de cenușă la 1 litru de apă.
Amestecul se mixează și trebuie lăsat să stea peste noapte. Când cenușa s-a depus la fund, iar apa de deasupra ei e clară, se strecoară printr-un tifon, apoi apa de cenușă se aplică în grădină.