Caramelizarea este procesul de rumenire care se întâmplă atunci când zahărul este încălzit. Această afirmație este foarte generală, așa că haideți să vedem cât zahăr trebuie să pui atunci când gătești ceapă caramelizată.
Caramelizarea cepei este piroliza zahărului, care este o reacție non-enzimatică de rumenire. Ceea ce înseamnă că nu este o rumenire, deoarece enzimele alimentare reacționează cu oxigenul (în general aerul). Gândiți-vă când tăiați un măr și acesta devine maroniu la scurt timp după aceea; asta este rumenirea enzimatică.
Când tăiați o ceapă, aceasta rămâne aceeași culoare și își schimbă culoarea numai atunci când se aplică căldură, deci este o reacție non-enzimatică. Piroliza este o schimbare chimică care este cauzată de prezența căldurii. Aceasta este reacția care are loc pentru a provoca caramelizarea cepei. Piroliza implică o schimbare chimică și fizică; în cazul cepei:
Iată care sunt pașii care trebuie urmați în procesul de caramelizare a cepei, potrivit blog.memeinge.com. Pentru început se taie ceapa, apoi se pune într-o tigaie fierbinte, la foc mediu.
Se adaugă grăsimea – fie unt, fie ulei sau o combinație între cele două. Pentru un kilogram de ceapă, de obicei se folosește doar o lingură de unt. Dar dacă se face o cantitate mai mare, se face un amestec de unt și ulei pentru aromă suplimentară.
Atunci când untul sau uleiul sunt fierbinți se adăugă ceapa. Se amestecă pentru a le acoperi cu grăsime și se întind într-un strat uniform în tigaie.
Se lasă la făcut aproximativ 5-10 minute. Apoi se amestecă. După aproximativ 15-20 de minute, ceapa ar trebui să înceapă să se rumenească. În acest moment, se poate reduce puțin focul, dar este opțional.
Unora le place să adauge sare și/sau un vârf de zahăr. Sarea o va ajuta pe ceapă să-și elibereze mai multă umiditate, ajutând-o să se descompună mai repede. Zahărul pe care ar trebui să îl pui când gătești ceapă caramelizată ar trebui să îi ajute să dezvolte și mai mult o aromă caramelizată, dar nu este un pas obligatoriu.
După ce au fiert timp de 25 de minute, va trebui să acordați puțină atenție cepei, amestecând la fiecare 5 minute pentru a le împiedica să se rumenească. Dacă se lipesc de tigaie, atunci se pot adăuga câteva linguri de apă, bulion sau vin pentru a ajuta la eliberarea bucăților maro de pe fundul tigăii. După aproximativ 45-60 de minute, ceapa ar trebui să fie caramelizată la perfecțiune.