Cât zahăr se pune la prune pentru țuică. Este sezonul în care se coc prunele. Din aceste fructe se pot prepara gem, compot, magiun, dar și țuică. Prin fermentarea prunelor se poate obține țuica de prune care este o băutură alcoolică. Aceasta poate fi făcută acasă de oricine, dar nu toată lumea o face și bună. Există niște pași care trebuie urmați pentru ca aceasta să iasă bună, cum ar fi lăsatul fructelor la fermentat și cantitatea de zahăr.
Se poate face țuică din mai multe fructe, însă cea mai bună la gust rămâne țuica de prună. Există nenumărate rețete după care se prepară aceasta. Știința de a o păstra peste ani duce la calitatea acestei băuturi alcoolice. Pentru asta trebuie să fie respectate câteva etape importante. Iată, așadar, cum se face țuica și cât zahăr se pune la prune pentru țuică.
Se începe prin a aduna prunele. Este de preferat ca acestea să fie puse într-un butoi din lemn, pentru ca gustul țuicii să fie mai bun decât al celei preparate din fructe care au fost puse în butoi din plastic.
Peste prunele care au fost puse în butoi se adaugă zahăr. Cei care se întreabă cât zahăr se pune la prune pentru țuică, trebuie să știe că, pentru a obține gustul țuicii perfecte, trebuie să adaugi la 2-5 kg de prune aproximativ 200 grame de zahăr, după care se lasă la macerat, ca să fermenteze.
Pentru a nu altera gustul final al țuicii, nu este bine să se exagereze cu zahărul. Așadar, nu se pune mai mult zahăr peste prune, deoarece gustul țuicii nu va mai fi bun. În loc de zahăr, bunicii noștri foloseau dulcețuri mai vechi sau resturi de miere zaharisită.
Prepararea propriu-zisă a țuicii de prune începe după ce acestea au fermentat. Pentru a face țuică acasă este nevoie de un cazan de țuică, care poartă denumirea de alambic. Acesta reprezintă un aparat metalic pentru distilarea lichidelor. Gustul băuturii poate fi stricat dacă alambicul este de o calitate foarte slabă. Cel mai bun material din care poate fi confecționat acesta este inoxul.
Se așază aparatul metalic pentru prepararea țuicii de prune. În cazan se pun prunele fermentate. Se pregătește focul, pentru ca acestea să fiarbă. Focul se poate face cu un arzător pe gaz sau cu lemne.
Vasul în care sunt prunele, precum și capacul acestuia trebuie să fie închise etanș. Pentru început focul va fi mic. Intensitatea acestuia va crește treptat, după care se va menține constant.