Cât vor crește pensiile din ianuarie 2023, de fapt. Veste importantă pentru pensionarii din România. Pentru creșterea pensiilor autoritățile au mai multe variante. Tot ce este sigur până acum este că pensiile vor fi crescute, însă nu se știe cu cât.
În contextul în care mai sunt doar două luni din acest an, după care pensiile ar trebui să fie majorate, autoritățile nu au fost în stare să avanseze un procent concret.
Coaliția de Guvernare mai mult îi induce în eroare pe pensionari. PSD anunță creșterea pensiilor cu 10%, în timp ce celalată parte a coaliției, PNL, avansează un procent de creștere pentru pensii de 15%.
Toți politicienii de la guvernare garantează că pensiile cresc de anul viitor, însă numeni nu știe cu cât.
Pensionarii se bucură când se vehiculează un procent de 15%, se supără când aud că procentul este de doar 10%, după care se enervează când află că procentul este de 10%, dar din două creșteri.
„Noi, PSD-ul, am avut propunerea pentru majorarea pensiilor cu cel puţin 10%. Noi suntem extrem de bine ancoraţi în realitate, ne uităm la tot ce se întâmplă în jurul nostru şi am fundamentat acea propunere de o majorare de minimum 10% de la 1 ianuarie 2023.
Eu cunosc foarte bine viaţa părinţilor şi bunicilor noştri, nu-mi voi permite să mă lansez în niciun fel de speculaţie decât atunci când coaliţia va avea decizia finală luată. Cert e că va fi o majorare de cel puţin 10%.
Am spus cel puţin 10% (apropo de faptul că premierul Ciucă lansase procentul de 15% – n.r.), nu-mi permit să lansez alte procente”, a spus Marius Budăi, ministrul Muncii.
De partea cealaltă, PNL avansează un procent mai mare de creștere a pensiilor, după cum spune premierul Nicolae Ciucă după ce președintele Klaus Iohannis a spus că pensiile ar trebui mărite conform inflației.
„Domnul preşedinte (Klaus Iohannis – n.r.) a legat acest procent de inflaţie şi afirm că este nevoie ca în continuare să ţinem cont de rata de inflaţie şi consider că pensionarii nu merită să suporte povara inflaţiei, motiv pentru care procentul poate să fie de 15% sau poate să fie altă cifră.
Toate aceste elemente de analiză le vom realiza în coaliţie cu cifrele de buget pe masă. Avem nevoie de prognoza bugetului pentru anul 2023, trebuie să vedem care este valoarea nominală a PIB-ului în anul viitor şi în felul acesta să putem să ne asigurăm că venim cu decizii care să fie într-adevăr susţinute de buget şi să poată să asigure compensarea creşterii preţurilor la alimente, la bunuri, la servicii”, spunea zilele trecute premierul Nicolae Ciucă, într-o conferinţă de presă.
Pe de altă parte, Legea pensiilor prevede că, începând cu anul 2021, valoarea punctului de pensie trebuie să fie majorat anual cu 100% din rata inflației, la care se adaugă 45% din creșterea reală a salariului mediu brut, din anul precedent. Pentru 2022, INS a indicat o rată a inflației de 15,1%.