Cât vor crește alocațiile în România de la 1 martie. Ce bani vor primi elevii

Cât vor crește alocațiile în România de la 1 martie. Ce bani vor primi elevii
Cu cât vor crește alocațiile copiilor din 1 martie?

Toți părinții se întreabă când vor crește alocațiile copiilor. Iată că acest lucru se întâmplă în România de la 1 martie. Câți bani vor primi în plus elevii? „În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”, arată Legea. Ce trebuie să știe această categorie de români? Noile schimbări vin de luna viitoare.

Veste bună pentru părinți: alocațiile copiilor cresc de la 1 martie

Alocațiile ar trebui să crească, arată Legea 263/2010. Aceasta prevede indexarea anuală a ISR cu 100%din rata inflației. În cazul în care inflația este negativă, ISR nu se indexează, astfel rămâne la valoarea din anul anterior.

Toate veniturile care se raportează în acest an direct la indicele social de referință vor fi indexate cu 5.1%. Astfel, de la data de 1 martie 2022 indemnizațiile pentru creșterea copilului de până la 2 ani, alocațiile și venitul minim minim garantat vor crește cu valoarea de 5,1%.

„Valoarea indicatorului social de referinţă se actualizează, din oficiu, în fiecare an, la data de 1 martie, cu rata medie anuală a inflaţiei din anul precedent, indicator definitiv, comunicat de Institutul Naţional de Statistică.

În situaţia în care rata medie anuală a inflaţiei are valoare negativă se păstrează ultima valoare a indicatorului social de referinţă”, se precizează în Legea 225/2021, publicată în Monitorul Oficial din 27 iulie 2021.

Detalii

ISR are valoarea de 500 de lei în aceste momente și se află la același nivel din 2008. ISR va suferi o serie de modificări prin următoarea creștere, lucru care înseamnă că va ajunge la valoarea de 525.5 de lei începând cu data de 1 martie a.c.

  • 148,7 lei (0,283 ISR) pentru persoana singură;
  • 268 lei (0,510 ISR) pentru familiile formate din două persoane;
  • 375,2 lei (0,714 ISR) pentru familiile formate din trei persoane;
  • 464,5 lei (0,884 ISR) pentru familiile formate din patru persoane;
  • 553,8 lei (1,054 ISR) pentru familiile formate din cinci persoane;

Ce spun autoritățile?

„Există un calendar din punct de vedere al creșterii alocațiilor și ne vom ține de acel calendar. Nu aș vrea să intru în calcule mai mult decât prevede calendarul care a fost deja aprobat. Cred că alocația de la 1 ianuarie 2022 va fi în jur de 486 de lei pentru copiii sub 2 ani și cu grad de handicap și la 243 de lei de la 1 ianuarie pentru copiii mai mari de 2 ani.

Procentul e exact și suma prevăzută în ordonanța de urgență dată la începutul anului. Această sumă este prevăzută în legislația în vigoare, deci nu există o altă calendarizare, în afară de cea de făcută deja. În legislația în vigoare există o singură majorare, cea de la 1 ianuarie, a spus ministrul Finanţelor, Dan Vîlceanu la Antena 3.