Cât vei plăti pentru energia electrică dacă nu ai contract pe piața liberă. Lista sumelor este aici

de: Dumitrache Diana
17 01. 2021

Începând cu 1 ianuarie 2021, românii nu mai plătesc preţuri stabilite de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), motiv pentru care consumatorii sunt cei care decid cine le va furniza curentul electric. Nu ai încă contract pe piaţa liberă?! Lista sumelor de mai jos îţi arată exact cât vei plăti pentru energia electrică.

Suma plătită pentru energie electrică dacă nu ai contract

Data de 1 ianuarie 2021 a adus şi liberalizarea pieţei de electricitate în România. Astfel, cei aproape şase milioane de consumatori casnici au două variante: rămân cu vechile contracte şi plătesc preţuri mai mari chiar şi cu 26% sau încheie altele cu unul dintre cei şase furnizori. Dacă nu ai semnat un contract pe piaţa liberă, atunci trebuie să afli cât vei plăti pentru energia electrică. (lista completă a preţurilor o găseşti în galeria foto de mai sus).

Cei şase furnizori au fost stabiliţi în noiembrie 2020 şi sunt E.ON Energie România, Tinmar Energy, CEZ Vânzare, Enel Energie, Enel Energie Muntenia şi Electrică Furnizare. Conform ANRE, clienţii casnici care nu vor încheia un nou contract vor plăti între 349 şi 498 de lei pentru 1.000 de kwh.

În ceea ce priveşte cel mai mic preţ acesta este oferit de Tinmar Energy SA pentru zona Muntenia Sud, iar cel mai mare de CEZ Vânzare în zona Transilvania Nord, scrie Adevărul.ro.

A fost prelungită perioadă pentru încheierea contractelor

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie a anunţat prelungirea până la 30 iunie 2021 a perioadei în care consumatorii casnici de energie îşi pot alege un nou furnizor de curent electric.

„Furnizorii de ultimă instanţă pot să aplice clienţilor casnici din serviciul universal, fără discriminare şi condiţionalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021 şi până la cel puţin 30 iunie 2021, egală cu diferenţa dintre preţul din oferta de serviciu universal aplicabilă în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2021 şi preţul din oferta concurenţială prevăzută la alin. (2) valabilă la data de 1 ianuarie 2021”, se arată în noul ordin.

Motivul pentru care cei din ANRE au luat această decizie a fost faptul că cei mai mulţi dintre clienţi s-au arătat derutaţi de informaţiile puse la dispoziţie pentru moment. Mai mult, până acum foarte puţini au fost cei interesaţi să aleagă o ofertă dintre cele şase disponibile pe piaţa liberă a energiei electrice. Drept urmare, pentru ca toţi consumatorii să ia o decizie bună în această privinţă s-a hotărât prelungirea perioadei.

De asemenea, pe site-ul oficial al ANRE există o aplicaţie care arată ofertele disponibile, în funcție de datele fiecărui client în parte.