Guvernul vrea să schimbe radical regulile privind chiriile pentru locuințele ANL (Agenția Națională pentru Locuințe). Astfel, Ministerul Dezvoltării a decis să impună praguri minime pentru chirii garsonierelor sau apartamentelor. Pe deasupra, medicii sau profesorii nu vor mai putea cumpăra apartamentele închiriate, conform proiectului de ordonanță.
Pe data de 9 ianuarie 2024, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a lansat un proiect de ordonanță de Guvern pentru modificarea și completarea Legii nr. 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe.
În acest context, ar putea fi impusă o obligație de redistribuire mai rapidă a apartamentelor sau garsonierelor vacante de către autorități. Mai mult de atât, se prevede și interzicerea vânzării locuințelor destinate închirierii tinerilor medici sau profesorilor.
Pe de altă parte, potrivit prevederilor aflate în vigoare în momentul de față, locuințele ANL pot fi vândute celor cu contracte de închiriere doar în anumite condiții.
”Numai la solicitarea acestora, după expirarea a minimum 6 ani consecutivi de la data încheierii primului contract de închiriere către acelaşi titular şi/sau către persoana în beneficiul căreia s-a continuat închirierea în condiţiile legii, fără ca vânzarea să fie condiţionată de vârsta solicitantului şi fără interdicţie de vânzare sau după minimum un an neîntrerupt de la data încheierii primului contract de închiriere, cu condiţia consemnării interdicţiei de vânzare pe o perioadă de 5 ani de la data dobândirii acestora la înscrierea dreptului de proprietate în cartea funciară, în condiţiile legii”.
Conform documentului, chiriile plătite de locatarii imobilelor ANL nu pot avea valori sub anumite limite. Așadar, plafonul va fi stabilit în funcție de vârstă și de amplasarea acestor locuințe pe zone numerotate de la zero la cinci, respectiv în capitală, municipii, orașe, comune ori sate.
Pentru tinerii tinerii de până la 35 de ani, nivelul maxim al chiriei nu va fi mai mic de 75 lei în cazul unei garsoniere sau 175 lei pentru un apartament cu patru camere în București.
Pentru cetățenii care depășesc vârsta de 35 de ani, plafoanele cresc, de exemplu, la 87 lei pentru garsoniere. Dar prețurile pot fi mult mai mari pentru apartamente.
Citește și: Noua Casă 2024. Ce salariu trebuie să ai ca să poți accesa un credit pentru locuință
Proiectul de ordonanță prevede ca locuințele să nu mai fie ținute prea mult timp goale. Astfel, autoritățile publice locale sau centrale trebuie să repartizeze locuințele realizate sau cele care devin vacante în termen de 90 de zile de la preluarea acestora.